Kastrati: Specijalne policijske jedinice treba da budu na severu 

Kadri Kastrati
Izvor: Lajmi

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati izjavio je da premijer Aljbin Kurti ne treba da plaši građane nepomišljenom izjavom o ratu, ali i naveo da će "srpski agenti" pokušati da izazovu nemire na severu Kosova i da je zato potrebno prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u tom delu, prenosi Ekonomija onlajn.

Najveću opasnost Kastrati vidi od "srpskih agenata na severu Kosova". On je rekao da Rusija, preko svog saveznika Srbije, pokušava da zadrži sever Kosova i celo Kosovo u napetosti jer, kako smatra, ne želi da Kosovo uđe u NATO. 

Kastrati kaže da je Balkan već neko vreme trajno ugrožen i da je Rusija bila zainteresovana da zapadni Balkan drži u napetosti. 

"Oni ne žele da se Kosovo kreće ka članstvu u NATO. Vidim mnogo više opasnosti u Bosni nego na Kosovu jer imamo NATO da sačuva suverenitet u zemlji. Rizik je drugačiji na Kosovu jer će srpski agenti prisutni na severu Kosova dići ustanak i pokušati da izazovu nemire unutar države Kosovo", rekao je Kastrati. 

On navodi da u tome vidi opasnost i da zato smatra da kosovska vlada, preko specijalnih jedinica Kosovske policije, treba da bude prisutna na severu. 

Kastrati je navode Kurtija o ratu protumačio kao nepromišljenu izjavu kojom nastoji da sakrije zabrinutost građana i odlazak više od 50.000 ljudi sa Kosova u Evropu. 

"Ulazimo u fazu ekonomske i energetske krize i da bi se skrenula pažnja, premijer je dao ovu izjavu. Premijer ne treba da plaši građane jer nema mesta ratu", rekao je Kastrati.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši je rekao da nema mogućnosti da dođe do rata, jer je Kosovo zaštićeno prisustvom Kfora.

Pozivajući se na izjave generalnog sekeratara NATO Jensa Stoltenberga, Ibiši kaže da na Kosovu mogu biti samo tenzije i neredi.

"Što se tiče političkih izjava lidera, kada govore lideri Kosova, svaka izjava se shvata ozbiljno, dok se izjave srpskih ne shvataju ozbiljno. Mislim da ne postoji mogućnost rata pošto smo zaštićeni prisustvom Kfora. Čak je i Stoltenberg rekao da će NATO zaštititi Kosovo. Može doći do nemira i tenzija kod Srba koje je instruirao sam Vučić. Rat je malo verovatan jer imamo snage za unutrašnju bezbednost. Mislim da nema razloga za strah. Oni su u savezu sa Rusijom. Svaki put postoje rizici, ali Kosovo nema taj rizik jer je prisutan Kfor", rekao je Ibiši.

Ganimete Musljiu iz DPK ne isključuje mogućnost nereda na Balkanu zbog Rusije. 

"Sama činjenica da Rusija s vremena na vreme, sa svim ratom koji ima u Ukrajini i problemima koje ima sa Ukrajinom, može s vremena na vreme da da izjave o Kosovu, to je jasan pokazatelj", rekla je Musljiu.