Radaković: Samoopredeljenje najveći gubitnik na izborima, pobednici su DPK i Srpska lista

Dušan Radaković direktor ACDC
Izvor: Kosovo Online

Definitivno najveći gubitnik ovih izbora je partija Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a pobednici DPK, kao i Srpska lista. Sigurno će u nekoj od opština Samoopredeljenje osvojiti vlast, ali je to drastično manje od očekivanja i projekcije koju je ta stranka pravila, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn, Dušan Radaković, direktor NVO ACDC.

Kako ocenjujete lokalne izbore, da li je sve bilo u redu i možete li da napravite paralelu između ovih i prošlih izbora, postoji li napredak?

Proces izbora protekao je mirno i bez većih problema i incidenata na celoj teritoriji Kosova. U odnosu na prethodne izbore, manja je izlaznost birača u većim gradovima na Kosovu pogotovu u Južnoj Mitrovici i naravno velika izlaznost na severu Kosova. Napredak je definitivno prisutan u smislu većeg korišćenja društvenih mreža za kampanju, pogotovu za lokalne izbore gde su sami kandidati za odbornike radili kampanju bukvalno za sebe, a mnogo manje je finansirano od strane partija. Može se slobodno reći da je veća transparentnost izbornog procesa i kampanje nego na prethodnim izborima, a pogotovu onih iz 2017 godine.  

Koliko će rezultati uticati na celokupnu političku političku stabilnost na Kosovu?

Definitivno će uticati zbog drastično manje podrške partiji Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Kao što su i istraživanja pokazivala, podrška je oko 20 odsto manja u odnosu na poslednje parlamentarne izbore od 14. februara. 

Da li će Vlada nakon izbora ostati stabilna, mogu li se ponovo očekivati vanredni parlamentarni izbori?

Mislim da je ovo jedan veliki udar na postojeću vladu i ako se dijalog ne nastavi vrlo brzo i ne pokrenu stvari koje su obećane od strane Kurtija na prethodnim parlamentarnim izborima, moguće je da opet početkom sledeće godine imao prevremene parlamentarne izborne. 

Ima li kapaciteta i validnost ova vlada da nastavi razgovore u Briselu, da li su oni uopšte mogući?

U ovom trenutku jedini spas za opstanak ove vlade je podrška od međunarodne zajednice i vraćanje za pregovarački sto, uz potpunu posvećenost nastavku konkretnog dijaloga. U suprotnom, kao što sam rekao, imamo nove parlamentarne izbore početkom 2022. godine.