Radonjić: Srbi na Kosovu odavno žive u “doba korone”

Predrag Radonjić
Izvor: Večernje novosti

Izolacija, vanredno stanje i ograničeno kretanje, dobro su poznate okolnosti Srbima na Kosovu i bez virusa korona, pišu Večernje novosti i navode da su ovog puta samo još više pojačane, jer su u obavezi da poštuju odluke i Beograda i Prištine. Taj beogradski dnevnik navodi da su i oni pojačali aktivnosti, shvatajući da im je solidarnost potrebnija više nego ikad.

Tako se članovi prištinskog Narodnog pozorišta sa sedištem u Gračanici, ovih dana bave i humanitarnim radom, šalju stihove i poruke podrške publici.

„Da, naš slučaj je zaista specifičan. I pre ovog vanrednog stanja naš rad je bio, najblaže rečeno, neuobičajen za druga pozorišta. Od proba u garažama i fabričkim halama, igranja za jednog gledaoca ili nekoliko njih u enklavama, izvođenja predstava u portama manastira i razrušenih domova kulture, do dvorišta povratničkih kuća omeđenih bodljikavom žicom", kaže direktor pozorišta u Gračanici Predrag Radonjić.

On je rekao da iako su u poslednje vreme unormalili rad, igrajući predstave u koliko-toliko uslovnim salama na Kosovu, a gostovali su i u drugim delovima Srbije i regiona, ipak neće odustati od „gerilskog“ načina rada.

Kada očekujete nastavak proba?

Još nemamo informacije da li će probe moći da se odvijaju, sa koliko učesnika, kakvim merama zaštite i u kojim prostorijama. Takođe, ni kako će predstave moći da se igraju: u zatvorenim prostorima ili na otvorenom, sa koliko gledalaca, na kojoj međusobnoj udaljenosti. Nas je vanredno stanje prekinulo pred sam kraj priprema jedne, za naše uslove velike predstave - Goldonijevih "Ribarskih svađa" u režiji Milana Karadžića. Biće nam potrebne dve nedelje da se podsetimo i dovršimo započeto. Jedva čekamo odobrenje da to i uradimo, a onda i nastupimo pred publikom.

U međuvremenu, umetnici na svoj način pomažu sugrađanima?

U volonterskom radu i dopremanju pomoći starijim licima posebno se angažovao Branko Babović, dok su se Milan Vasić i drugi glumci oglasili internet porukama i stihovima.

Kako se snalazite u uslovima "dvostrukih" vanrednih mera?

Mi smo institucija Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije i rukovodimo se njihovim regulativama i instrukcijama, bez obzira na to što je sedište u Gračanici. Dakle, ponašamo se kao da je naše pozorište u Vranju ili Kruševcu. U praksi, prinuđeni smo nerado (individualno i institucionalno) da se dovijamo i u odnosu na mere koje su propisale vlasti u Prištini. Ali, to je deo paradoksa i težine života u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Već postojeći etnički, kulturni i jezički karantin pojačao se sa još dva izolaciona obruča: vanrednog stanja u Srbiji i vanrednih mera kosovskih institucija.

Hoćete li biti u mogućnosti da ostvarite sve najavljene projekte?

Posle "Ribarskih svađa", planirali smo rad na predstavi "Nesporazum" , Nenada Todorovića, Sterijine "Ajduke" i dramu Aleksandra Jugovića "Placebo". Spremni smo da sve to realizujemo u zgusnutom vremenskom intervalu, ako bude moguće. Za svaki slučaj, u dogovoru sa umetničkim savetom i upravnim odborom našeg pozorišta, u finalizaciji smo priprema za početak proba predstave "Teatar Maher". Reč je o skromnijoj produkciji, prilagođenoj igranju u prostorima sa manjim brojem gledalaca i na otvorenom. Čitajuće probe počećemo putem interneta i konferencijskih veza već naredne nedelje, a scenske probe organizovaćemo na otvorenom - na platou ispred Doma kulture u Gračanici.

Kažete da je ovo iskustvo za Srbe na KiM još jedan "izolacioni omotač" u nizu već viđenih?

Čini mi se da je dobar trenutak da se makar poneko zapita, sa ovim iskustvom vanrednog stanja i zabrane izlaska, kako je starcima u nekim od kosovskih gradova, čiji oronuli kućerak čuva policija i uz čiju pratnju jednom dnevno odlaze u prodavnicu... Kako je ljudima koji decenijama koriste etnički odvojeni, "aparthejd prevoz", jer ne mogu (ili ne smeju) da koriste javni saobraćaj na Kosovu. Novi pandemijski termini su nama veoma poznati i bliski. Volim da kažem, ne bez izvesne ironije, da su i naše pozorište i naša publika specijalisti za vanredna stanja. I da u sebi, možda, imamo pojačani psihološki imunitet - za prilagođavanje i preživljavanje.