Rakić: Srbi moraju pod jedan barjak, bolje da bitku vodimo u institucijama nego na mostovima

Goran Rakić
Izvor: kk.rks-gov.net

Delovanje Srba unutar kosovskih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova, niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali, bez obzira na prepreke, mi nemamo alternativu osim da se borimo i radimo, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić za Novosti.

On objašnjava odluku o učešću na izborima, uprkos tome što se pokazalo da albanske vlasti ne poštuju dogovore. Kaže da Srpska lista od osnivanja ima jasne ciljeve - da se svi Srbi na KiM, pod jednim barjakom, zajedno sa državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, bore za zaštitu interesa našeg naroda i drugih nevećinskih zajednica.

Šta očekujete od ovih izbora?

I ove izbore očekujemo u nadi da će proteći u miru, ali i da će naš narod još jednom jednoglasno podržati politiku opstanka i ostanka na ovim prostorima, ali i politiku mira i ekonomskog prosperiteta predsednika Vučića.

Koje zahteve ćete postaviti budućoj kosovskoj vladi i mislite li da će oni dati rezultate?

Kod političara u Prištini primetio sam obrazac u ponašanju - čim je nešto dobro za Srbe, oni to sabotiraju. U poslednjem mandatu uspeli smo, zahvaljujući svojoj snazi u parlamentu, da neke stvari pomerimo sa mrtve tačke, jer smo pokazali da ne mogu da potkupe ili ucene naših deset poslanika. Zato je i na ovim izborima preko potrebno da svi mandati budu u rukama Srpske liste, a ne nekih Srba koji bi da šuruju sa onima koji nam ne misle dobro.

Kako komentarišete sve češće najave albanskih političara o izmeni Briselskog sporazuma, sa ciljem da se iz njega "izbaci" ZSO?

To nas ne iznenađuje, ali ćutanje EU na poruke albanskih političara je sramno. Srpska lista će uvek biti onaj kamen u cipeli koji će podsećati Prištinu na njene obaveze. Ubeđen sam da predsednik Vučić nikada neće dozvoliti reviziju sporazuma na štetu srpskog naroda. Drago mi je, ipak, da sve češće čujem od pojedinih međunarodnih predstavnika pozive da Priština ispuni svoje obaveze u formiranju ZSO.

Uoči pravoslavne Nove godine zabranjena je poseta Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za KiM?

To je poznata matrica albanskih lidera da u nedostatku programa za budućnost, svojim glasačima serviraju jeftini nacionalizam. Pomoć koju je Petković hteo da odnese ugroženima od poplava ipak je stigla da naših sunarodnika. Žalosno je da se zabranjuje jedna humanitarna poseta.

Još jedan potencijalni svedok protiv pripadnika OVK je ubijen?

To je pitanje za predstavnike Specijalnog suda koji očigledno ne rade dovoljno posvećeno na zaštiti svojih svedoka. Želim da verujem da će sud biti profesionalan i dati odgovor na pitanje ko je odgovoran za ubistva, kidnapovanja i proterivanje Srba.

Milan
20. Januar 2021.
Verovatno misliš na institucije Republike Srbije?
Miodrag iz Peći
20. Januar 2021.
Predsednik Srpske Liste je bio jasan. Institucije sistema države u kojoj žive gde plaćaju porez, komunalije, gde primaju penziju gde se zapošljavaju i gde mogu da ostvare sve ono što im matica ne može priuštiti. Plebisitarnim izlaskom na izbore i glasom za Srpsku Listu je postignuto da pojedinci poput Rade Trajković i Rašića ne prodaju srpske interese poput blokiranja tužbe za oštetu otete imovine i zabrane povratka ili prodaje hidrolektrane Radavac... Sada Srbi imaju prioritet u državnoj upravi. Imaju apsolutnu vlast u deset opština. Uostalom svi Srbi sa KiM su shvatili važnost Srpske Liste pa se broj glasača sa 30-tak hiljada na prvim izborima gde je učestvovala SL popeo na 90.000 na izborima za srpsku narodnu skupštinu a ako Bog da na sv. Trifuna izaći će svih 120.000 i tako osvojiti ne samo deset obaveznih već i možda još 5-6 mesta više.
Uostalom, od kako je Srpska Lista u parlsmentu oborila je tri puta Kurtijevu vladu i opet će ako bude sreće sprečiti Kurtija da formira vladu.
Oni
24. Januar 2021.
Miodrag You dream