Server: Bilo bi korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Američki analitičar i ekspert za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da Srbija nije bila zainteresovana za formiranje ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, ali i istakao da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mnogo je nepoznanica u vezi sa putovanjem Skendera Hisenija u Vašington. Na kraju, jedna zajednička slika koordinatora pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom sa Metjuom Palmerom i telefonski razgovor sa Ričardom Grenelom, rezultat je pomenutog puta u američku prestonicu. Danijel Server u intervjuu za Kosovo Onlajn o pomenutoj poseti Hisenija Vašingtonu navodi:

"Čini mi se da je Skender Hiseni došao u Vašington sa jasnom idejom o normalizaciji, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje i pregovaranja, primarno sa Vašingtonom i Briselom. Sada, da li on može da pristane na neki dogovor koji može biti odobren na Kosovu i na referendumu, daleko je manje jasno. To bi naravno moralo da bude odobreno i u srpskom parlamentu i na referendumu o novom srpskom ustavu. Tako da prepreke postoje, ali mi se sviđa polazna tačka."

Državni sekretar Pompeo se ipak nije sastao sa Hisenijem, u pojedinim izveštajima se navodi da je on to odbio. Vaš komentar, i da li to znači da Priština čeka na izbore u novembru (predsednički izbori u SAD)?

Zaista ne znam šta se dogodilo. Ne mogu da zamislim da je Skender odbio da se sastane sa Pompeom. Ne mogu da zamislim ni da Pompeo nije hteo da se sastane sa Hisenijem, ali to ćete morati da raščistite sa Stejt departmentom, a ne sa mnom.

Primetno je da je Grenel "nestao" kada je reč o Kosovu. Vaš komentar?

Grenel nije uspeo. Mislim da se možete nadati da ga više nećete viđati i da će sada biti preokupiran Trampovom predsedničkom kampanjom. Međutim, ne bih bio iznenađen kada bi iskočio s vremena na vreme. Među Amerikancima on jasno ima bolji pristup predsedniku Trampu od bilo koga drugog.   

Nedavno ste izjavili da imate utisak da predsednik Vučić nije spreman da odobri prijem Kosova u UN. Da li je konačni sporazum moguć bez toga?

Nema takozvanog finalnog sporazuma ili normalizacije bez toga. Ali postoji toliko drugih sporazuma koji se mogu ostvariti bez toga. Čini se da je prva tačka dnevnog reda ozbiljan napor kada je reč o nestalim osobama. To se sigurno čini kao dobra ideja, kao i hapšenja u Srbiji svih onih koji su bili uključeni u ratne zločine na Kosovu, sada kada Specijalni sud deluje protiv OVK. Pogotovo bih voleo da vidim hapšenja i suđenja kada je u pitanju ubistvo američke braće Bitići.

Priština nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština. Zašto?

Moja impresija je da Srbija nije bila zainteresovana za ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, što se zahtevalo odlukom Vrhovnog suda. Ali mislim da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština. Naravno, kada tačno bi to bilo dobro za maksimalni efekat, to je već na pregovaračima.

Dugi
06. Avgust 2020.
Zso kao sto je zso opstina albanski tako oni nisu interesovani za to oni su instrument rezima vuqiqa za to serbski narod ne moze da zivi bez mrznje drugog naroda oni zivi kad drugog naroda masakrira ubi dece zhene zato oni su derzava kasapskog balkana oni imaju mrznje prema nasim brata hervata bosnia a sad i sa cerna gorcima oni su zlo narod za to
Bole zemunac
06. Avgust 2020.
Ti ces nekom da kazes da je ZLO???
Kako te nije sramota, pokri se usima, zavezi i prestani da siris mrznju preko medija.
Bole zemunac
06. Avgust 2020.
A tvoj "brat hervat" te ocima ne moze videti, ali mrznja prema zajednickom neprijatelju vas spaja i hrani, i to je jedino sto imate zajednicko. Na isti nacin vas gleda i zapad. Vi naivno mislite da medju vama i amera postoji "neka posebna veza" 😄
A oni vas koriste i uzimaju vasu mitu.
Ma Jok
06. Avgust 2020.
koju bre državu...
Forlani
20. Avgust 2020.
Stvarno vi serbi ste cudan narod Svasta i svacega ste napravili u bivsu YU Sve sto vama je dosao pod rukom Kako vama nije sramota U zadnju sto godina ostali ste isti Samo pitajte sam sebe malo gde zivite !!!!????