Veber: Problematična poseta Palmera i Lajčaka vrhu SPC, od sastanka Vučića i Kurtija ne očekujem ništa

Bodo Veber
Izvor: Kosovo Online

Član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber za Kosovo onlajn je izjavio da od sutrašnjeg susreta Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu “ne očekuje ništa konkretno, osim dokaza da premijer Kurti i predsednik Vučić mogu da sede za istim stolom”.

Kurti je pred Brisel rekao da je ovo novi početak dijaloga, nakon čega je reagovao portparol EU Peter Stano koji je naveo da je ovo nastavak starog dijaloga i da se preuzete obaveze moraju poštovati. Na pitanje da li je ZSO najveći kamen spoticanja u dijalogu, Veber odgovara da će sigurno biti jedan “od najvećih”, ali i ističe da će “glavni izazov biti da zapadni pregovarači, EU i SAD, uspostave jasan pregovarački okvir, baziran na jasnim principima i da taj pristup bude popraćen dovoljnom političkom voljom i autoritetom". 

“S takvim pregovaračkim okvirom, verujem, moguće je i naći rešenje za spornu tačku ZSO”, smatra Veber.

Kako gledate na zajedničku posetu Palmera i Lajčaka Prištini i Beogradu, kao pokazatelj da će SAD intezivnije učestvovati u dijalogu, ili da EU ne može sama da izgura proces?

Politički dijalog, mada EU zauzima vodeću ulogu, prvobitne istorijske rezultate je ostvario upravo zbog toga što je bio koncipiran kao transatlantski poduhvat. U poslednje vreme videli smo rušenje dijaloga kroz konkurentsko ponašanje pregovarača EU i SAD, kao i izdaju zapadnih demokratskih vrednosti i principa na kojim je bio baziran dijalog. U tom smislu, pozitivno je što smo se posle stupanja na dužnost Bajdenove administracije vratili tesnoj saradnji SAD i EU.

Kako gledate na posetu Palmera i Lajčaka Patrijaršiji SPC u Beogradu? Da li je to bila poruka prištinskim vlastima kada je u pitanju kulturno i versko nasleđe SPC i oko poštovanja sudske odluke o povratku zemljišta manastiru Visoki Dečani?

Ne znam šta je bila ideja te posete, to treba pitati gospodina Lajčaka i Palmera. Ali s obzirom na izuzetno bliskost novog vrha SPC vlastima u Beogradu, kao i činjenicu da su to bili jedini predstavnici "civilnog društva" s kojim su se pregovarači sreli u Beogradu, meni je to dosta problematična poruka.

Koliko izbori u Nemačkoj, odlazak kancelarke Angele Merkel, ali i izbori u Francuskoj usporavaju dijalog Beograda i Prištine?

Autoritet EU u pregovorima o konačnom sporazumu, pogotovo naspram Beograda, poslednjih nekoliko godina je dosta poljuljan, na jednoj strani zbog neodgovornog ponašanje bivše glavne pregovaračice Mogerini i njenog tima, a na drugoj strani zbog ozbiljnog podrivanja politike i perspektive proširenja prema Zapadnom Balkanu od strane francuskog predsednika Makrona, ali i Bugarske. Tu spada i potpuno neodgovorna blokada vizne liberalizacije za Kosovo od strane Makrona. Uzimajući to u obzir i zbog nadolazećeg odlaska sa političke scene kancelarke Merkel, sumnjam da ćemo ove godine videti značajni napredak u pregovorima. Ali gajim velike nade u oživljavanja politike proširenja, a time i dinamiziranje pregovora posle očekivanog ulaska nemačkih Zelenih u buduću vladu.

Koliki je po vama uticaj Rusije na dijalog Beograda i Prištine, i očekujete li veći angažman Moskve u budućnosti?

Ruski uticaj je onoliki je kolika je slabost Zapada. Ne očekujem neki veći angažman.

Pitanje koje se postavlja već godinama, kada će i da li će Beograd i Priština doći do prihvatljivog rešenja za obe strane ili je dijalog ipak osuđen na neuspeh?

Politički dijalog nije osuđen na neuspeh. Ali on ne može uspeti na tragu nekakvog lažnog "kompromisa" nego jedino na osnovu odlučne politike Zapada, podržanu od najviših nivoa vlasti u Berlinu i Vašingtonu, pa i Pariza, koja kao u godinama 2012-14. mora biti bazirana na jasnim pregovaračkim principima i cijlevima.

Miodrag iz Peći
14. Jun 2021.
Lajček i Palmer su pragmatični političari a ne baba Vange ko Bodo i ostali Srveri. Jednostavno Lajček zna da od nezavisnosti Crne Gore ne bi bilo ništa da nije bilo mitropolita Anfilohija. Palmer ka srpski zet sa tazbinom u Beogradu i kućom na crnogorskom primorju je sigurno video moć litji koji su skinuli sa vlasti Milogorce posle trideset godina vladavine. I najzad. Za Srbiju je vrlo važno postići ekstšrotijalnost SPC i njenih metoha po vatikanskom modelu jer ulaskom u UNESKO ili UN srpska baština na Kosovu automatski postaje Kosovarska i milenijum i tri veka srpskog postojanja na tim prostorima. Dakle to je za Srbiju mnogo važnije od ZSO i od briselskog sporazuma. Jer svesni smo pi ašanja vlasti bivših eks Yu država u vezi sa SPC i njenim svetinjama. Zamislite samo činjenicu da deceniju stara kosovska nacija baštini trinaest vekova srpske vere, nacije i države.
Растко
14. Jun 2021.
G. Veber razmišlja onako kao što razmišlja EU. A to znači da ne razmišlja jer EU Zapadni Balkan ne zanima uopšte.
Politiku EU vode Nemci i u novije vreme Francuzi ali i njih nože da zaustavi recimo Bugarska. EU kao pregovarač je ništa.
Pregovarač je jedino Amerika i od njenog stava zavisi da li će se Vučić i Kurti ''složiti'' o nečemu. Za Albance je to svih 100% ''pregovora'' dok je strana za ubeđivanje Srbija.
Zato, Vučić ne bez razloga,svu pažnju usmerava ka Palmeru tj. Americi,dok EU vidi kao pratnju Americi.
Što se crkve tiče, jasno je da su Palmer i Lajčak videli kolika je snaga SPC, kao i njenu vezu sa Vučićem.
Ako nekog rešenja bude to će značiti da je Amerika uspela da nametne svoje rešenje a rezultat ćemo čuti kroz koji mesec.