Veber: Bajden i Merkel da definišu okvir za pregovore Srbije i Kosova

bodo veber
Izvor: Gazeta Express

Član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber za Kosovo onlajn navodi da nije siguran da su predsednica Kosova Vjosa Osmani i nemački šef diplomatije Hajko Mas mislili na isto kad su pričali o resetovanju dijaloga Beograda i Prištine.

Veber podseća i da je on lično za resetovanje pregovora, jer prema njegovim rečima, dijalog o tzv. konačnom, sveobuhvatnom sporazumu koji je vođen od 2017. godine nije išao ka tom cilju. Veber je ocenio i da je vrlo važno što je Mas posetio Prištinu i Beograd, istakavši da je bilo poželjlno da to uradi i ranije.

Kada je reč o nastavku procesa dijaloga i Masovoj izjavi da "nema potrebe da se resetuje dijalog", Veber je ocenio da su pregovori koji su vođeni od 2017. godine i “guranje opasne ideje razmene teritorije", zamalo odveli u katastrofu, zbog čega je on lično zagovornik vraćanja pregovora u prvobitne okvire.

"Svaki istinski početak pravih razgovora mora početi sa jasno definisanim pregovaračkim okvirom, pregovaračkim principima od strane EU i SAD, tj. vraćanju principa koji su svojevremeno tek omogućili prvobitni prodor i napredak u političkom dijalogu 2012. do 2014. godine. Pisma predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena Beogradu i Prištini zadnjih sedmica, ali i poseta ministra Masa i naglašavanje da konačni sporazum mora voditi do priznanja Kosova od strane Srbije, su korak u pravcu istinskom resetovanju", ocenio je Veber.

Ipak, on ističe da to nije dovoljno.

"Verujem da je potrebna zajednička ili izjava ili pismo predsednika Bajdena, kancelarke Merkel, možda i predsednika Makrona, u kojem definišu taj pregovarački okvir", istakao je Veber.

Delimično se složio sa nemačkim ministrom spoljnih poslova koji je rekao da je "sada pravi trenutak da se nastavi dijalog“.

"I jeste i nije pravi trenutak. Sadašnje vreme, pre odlaska kancelarke Merkel sa političke scene, svakako je pravi trenutak da se pregovori usmere na pravi put. I ne bi trebalo ponovo pasti u zamku igre sa stalnim privremenim izborima kao sredstvo za izbegavanje pregovora. Ali za početak istinskih pregovora sa strane EU se moraju ispuniti određeni preduslovi, što se pre svega odnosi na Francusku i predsednika Makrona", rekao je Veber.

Kako je dodao, pre svega Makronovo podrivanje politike proširenja, perspektive EU članstva za države Zapadnog Balkanu mora prestati, jer bez te perspektive nema ni sporazuma.

"Kao drugo, populističkim blokiranjem vizne liberalizacije za Kosovo do iza francuskih predsedničkih izbora 2022. godine, Makron ubija kredibilitet Unije na Kosovu. Kada bih ja bio Vlada Kosova, iskreno, ja ne bih ušao u pregovore bez promene politike predsednika Makrona. To naravno ne važi za Beograd odnosno predsednika Vučića - njemu savršeno odgovara podrivanje EU perspektive i izbegavanja sporazuma sa Kosovom", ocenio je Veber.

Miodrag iz Peći
26. April 2021.
Ni Kosovo ni Srbija ne mogu uslovljavati i ucenjivati EU i Francusku, Nemačku i SAD.
Jedino Srbija može uslovljavati nastavak pregovora sa ispunjenjem Briselskog Sporazuma i naročito ZSO.
Vizna liberalizacija je prvo propala zbog taksi Srbiji i BiH a sada će propasti zbog Kurtijevog glasanja i aktivnog učešća na izborima u Albaniji. I Bodo bolje da si ga savetovao da ne učestvuje na izborima u Albaniji nego što ga svađaš sa Makronom.
P. S. Kako misliš da pomiriš Nemačku sa rešenjem: "Dve Nemačke", EU implementscija Briselskog Sporazuma i SAD podela teritorije Kosova. Jer nijedna strana nije odustala od svojih rešenja.