Vesić: Nećemo u Evropu po cenu Kosova

Goran Vesić
Izvor: Pink.rs

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić istakao je da je jasan stav Srbije da neće ući u Evropsku uniju po cenu priznavanja Kosova i Metohije, kao i da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku. Dodao je da bez dogovora sa Srbijom, region nema budućnost, prenose Večernje novosti.

"Još su na snazi odluke Evropske komisije i drugih tela da je pitanje Kosova statusno neutralno. Tu je i pet članica EU koje ne priznaju KiM. Tu nema jedinstva, kao što u EU ne postoji apsolutna saglasnost ni po pitanju sankcija Rusiji. Nije normalno od nas tražiti nešto što ni same članice Unije ne rade", naglasio je u intervju za Večernje novosti Vesić.

Da li je uopšte moguće nastaviti EU integracije kada se od nas traži da priznamo Kosovo?

Mi, pre svega, treba da nastavimo da vodimo srpsku politiku, ni rusku, ni američku. To znači da vodimo računa da poštujemo međunarodno pravo. Nervira me kad čujem, a to čujem ponekad i iz svoje stranke, da mi nemamo jasnu poziciju oko rusko-ukrajinskog sukoba, što nije tačno. Od prvog dana osudili smo napad Rusije na Ukrajinu, na teritorijalni integritet druge članice UN. I naš teritorijalni integritet je ugrožen 1999. i mi nismo mogli ništa drugo da kažemo nego to. Drugo, mi nemamo nijedan problem sa Ukrajinom, oni nisu priznali Kosovo, oni su Sloveni, naša braća i sestre, kao što su i Rusi. I nema razloga da učestvujemo u njihovom sukobu, da vodimo tuđe ratove.

Strahujete li da bi mogla da bude potpaljena nova kriza od 1. oktobra kada treba da stupi na snagu odluka Prištine o zabrani ličnih karata i registarskih tablica?

Ovde mnogi imaju interes da se dogodi neka nestabilnost, i Rusija i drugi, jer bi to skrenulo pažnju sa sukoba u Ukrajini. A naš najveći interes je da sačuvamo mir i stabilnost, jer bez toga nemamo investicije i nema nam života. Činjenica je da Kurti pokušava da iskoristi sukob Rusije i Ukrajine, da nas predstavi kao "male Ruse". Međutim, zahvaljujući politici koju je Vučić vodio prvi put ima više zemalja koje ne priznaju Kosovo nego onih što ga priznaju. To znači da će Priština jako teško uspeti da uđe i u Interpol i druge organizacije. Srbija je napravila velike pomake. Kada sam razgovarao sa jednim ambasadorom, rekao mi je kako je važno da Srbija prizna Kosova. Upitao sam ga zašto, kad je njegova zemlja koja je velika sila, priznala Kosovo. Kad to tražite, da li to znači da bez priznavanja Srbije Kosovo nije država. Odgovorio je - pa, nije. To znači da bez dogovora sa Srbijom ne može da se razgovara o budućnosti ovog regiona.

Među najvažnijim odlukama koje čekaju novu vladu su one u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom. Jeste li među onima koji misle da treba napustiti put ka EU i proglasiti političku neutralnost?

To je pogrešna dilema. Za nas je dobro da dostignemo standarde koje ima EU, nezavisno da li smo članica ili ne. Prijem jedne zemlje je politička odluka. O tome da li će u trenutku kada budemo sinhronizovali zakonodavstvo i sve standarde sa EU biti političke volje da postanemo članica mi danas uopšte ne treba da razgovaramo.

Kako, s druge strane, odgovarate na tvrdnje da će među prvim potezima buduće vlade biti da uvede sankcije Moskvi?

To su takođe stereotipi. Kao što je već deset godina svi iz opozicije pričaju "evo, sad će Vučić da prizna Kosovo". Podsetiću da smo glasali zajedno sa EU za sve rezolucije UN koje ne podrazumevaju sankcije Rusiji. Rekli smo da ne verujemo u delotvornost međunarodnih sankcija jer smo i sami bili pod njima i znamo da one ne pogađaju one protiv kojih su uvedene nego običan svet. Neće sankcije ništa naštetiti Putinu, kao što nisu svojevremeno ni Miloševiću. Naš najvažniji interes je da nastavimo da se privredno razvijamo, imali smo 4,4 odsto rast BDP u prvom kvartalu, u drugom se procenjuje da će biti 3,7, da nastavimo da obezbeđujemo radna mesta, da raste standard i da Srbija bude ekonomski jaka, a onda je i vojno i politički jaka.