Vlasi: "Non pejper" štetan za Srbe južno od Ibra, Vučić želi RS, o sporazumu odlučuju SAD

Azem Vlasi
Izvor: N1 Info

Bivši jugoslovenski i kosovski političar i advokat Azem Vlasi u intervjuu za Kosovo Onlajn navodi da bi, po njegovom mišljenju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao nezavisnost Kosova ukoliko bi zauzvrat dobio Republiku Srpsku, i ističe da je Evropska unija samo posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, dok će ključnu ulogu za uspešan završetak ovog procesa imati Sjedinjene Američke Države.

Vlasi smatra da je eventualna autonomija za sever Kosova, aktuelna u “non pejper” dokumentima, neprihvatljiva i štetna za Srbe južno od Ibra. 

U poslednje vreme pojavili su se "non pejper" dokumenti u kojima se navode različiti modeli rešavanja kosovskog spora, jedno od rešenja je autonomija za sever Kosova, koliko je ovaj predlog realan?

Ti “non-pejperi” su zapravo pamfleti za provokacije, a mi u regionu lako se lepimo za to. Nešto što nema autora, adresu, firmu, ozbiljna politika i političari ne uzimaju ozbiljno. Zagovaranje autonomije severa Kosova je zapravo ideja za odvajanje tog dela od celine Kosova, a to bi bilo od najveće štete za kosovske Srbe jer većina njih živi u drugim delovima Kosova. Nema nigde autonomije sa četiri male opštine i malo više od 30.000 stanovnika. Takve ideje su glupost i igranje sa sudbinom i opstankom kosovskih Srba na prostorima gde žive. Kosovo inače to neće prihvatiti, pa evo novih problema i sukoba, opet na štetu Srba.

U junu se očekuje nastavak dijaloga  Kosova i Srbije, kakva su vaša očekivanja od ovog procesa, sada kada u kosovskoj delegaciji imamo nove pregovarače?

Ako u junu bude dijaloga između Srbije i Kosova, biće to preliminarni razgovori, ništa konkretno. Razgovaraće se o tome kako dijalog nastaviti i šta njime obuhvatiti. Konstatovaće se da su pozicije dveju strana udaljenije nego ranije, što nagoveštava teškoće u nastavku dijalogu. A po završetku tog susreta Kurti i Vučić će se preko medija obratiti svojoj javnosti. Kurti će govoriti o principima na kojima će se dijalog voditi i nepopustljivosti Kosova, a Vučić o pritiscima koji se na Srbiju vrše i o tome kako on ne dozvoljava da se Srbija ponizi. Optužiće Prištinu da nije spremna za kompromis.

Kakav će po vašem mišljenju biti epilog dijaloga Kosova i Srbije, koji bi to kompromis bio prihvatljiv i za Srbiju i za Kosovo?

Epilog razgovora treba da proizvede neki finalni sporazum. A taj se sporazum ne može smatrati finalnim ako ne dođe do međusobnog priznanja. Ako je Srbija priznala pet novih država nastalih od bivše zajedničke države Jugoslavije, među njima i Crnu Goru 2006. godine, nije jasno zasto ne bi priznala Kosovo. Utoliko pre što Srbija više ni na koji način ne može da utiče na status Kosova kao države, a ako radi samo iz inata da našteti Kosovu, to samo šteti dobrosusedskim odnosima. A i za kosovske Srbe bilo bi bolje da su Kosovo i Srbija u dobrosusedskim odnosima. Na međusobnom priznanju kao finalu dijaloga insistiraju i najvažnije zemlje EU i SAD. Nije jasno kakve još pretenzije Srbija ima prema Kosovu kada svi u Srbiji, pa i Vučić, znaju da je Kosovo, kao nezavisna država, činjenica koja se ne može ni na koji način promeniti. I stav Međunarodnog Suda pravde kome se upravo Srbija obratila da razmotri osnovanost proglašenja nezavisnosti Kosova sa stanovišta međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN, nedvosmisleno je utvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa Međunarodnim pravom, a niti Rezolucijom SB UN.

Smatrate da kompromis neće biti potreban?

Što se mogućih kompromisa tiče, treba to pojasniti. Vučić stalno govori o tome, o nekom kompromisnom rešenju, a da nikada nije pojasnio šta pod tim misli. Kakav kompromis, po kojim pitanjima i šta to treba da znači. On to svesno ne pojašnjava, jer očekuje odnekuda šansu ili ponudu da se entitet Republika Srpska otcepi od BiH i pripoji Srbiji, pa da ispadne da je Srbija ipak nešto dobila, pa onda može da se odrekne Kosova. A na Kosovu želi samo Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve.

Kosovska strana, pak, stoji na stanovištu da je poslednja crta kompromisa Ahtisarijev plan u okviru koga je usvojen Ustav Kosova, a koji garantuje srpskoj manjini veća prava nego što ima bilo koja nacionalna manjina u evropskim zemljama.

Kakav je vaš stav po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština?

Zajednica opština sa srpskom većinom već je trebala biti formirana u skladu sa Ustavom Kosova, jer je to obaveza i iz Ahtisarijevog plana i za to nije bio potreban sporazum sa Srbijom. To su kosovske opštine, dakle unutrašnje pitanje Kosova i to je trebalo uraditi u saradnji sa Srbima i drugima koji žive u tim opstinama. O svom unutrašnjem pitanju (u ovom slučaju toj zajednici) nijedna država ne potpisuje sporazume sa drugom državom već ta pitanja rešave sama sa svojim građanima i u skladu sa unutrašnjim ustavno- pravnim poretkom. Ne verujem da bi Srbija potpisala sporazum sa Bosnom o zajednici opština sa bošnjačkom većinom u Sandžaku ili sa Kosovom o zajednici opština sa albanskom većinom na jugu Srbije.

Ko će imati ključnu ulogu u postizanju finalnog sporazuma između Kosova i Srbije?

Ključnu ulogu u okončanju dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji međusobnih odnosa koji podrazumeva i međusobno priznanje mogu odigrati zemlje koje su bitno pomogle oslobođenju Kosova od Srbije i uspostavljanje nezavisne države. To znači, SAD zajedno sa glavnim zemljama EU, kao što su Nemačka, Velika Britanija, Francuska. Time se konačno završava proces stvaranja novih država na prostorima bivše Jugoslavije u postojećim granicama. To će biti dobro i za Srbiju jer će time prestati da se zanosi da će pomeriti granice prema susedima i iluzijama da može biti veća nego što je. Srbija će se okrenuti sebi, svom razvoju i dobrim odnosima sa susedima. To će biti njen doprinos miru i sigurnosti u regionu. EU kao zajednica suverenih država će pomoći kao posrednik u dijalogu, ali sama po sebi nema snagu da to uspešno i okonča. Teranje inata i delovanje protiv Kosova na međunarodnom planu nikakve koristi ne donosi Srbiji.

Vi ste jedan od istaknutih intelektualaca i jedan od najboljih poznavalaca političkih prilika na Kosovu, da li biste prihvatili da budete deo kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom?

Nemam poziv da se i formalno uključim u taj proces, bih bio spreman da pomognem, ali to ne zavisi od moje volje i spremnosti.

Poslednji Janjičar
25. Maj 2021.
Gospodine Vllasi,

sve je štetno za sve.

Ako imate vremena "zavirite" na ovaj portal i pročitajte naše komentare na ove teme.

Ostalo Nam je još dvadeset godina za radovanje, javašluk, inat i još puno toga.

Posle ovoga Bog neka nam čini ćare / qare ukoliko ne dovedemo stvari u red.

Da li se isplati držati sebe za taoca zbog četiri opštine?
Gringo
25. Maj 2021.
Gospodine Vlasi status Kosova jos nije resen .Jer Kosovo ne priznaju UN. OSCE.Evropska Unija Unesko Interpol velike sile Kina Rusija Indija Brazil Indonezija Iran oko 5 milijarde ljudi ne oriznaje Kosovo kao drzavu.Zasto zato sto je silom oteta teritorija jedne suverene drzave od strane Nato pakta i Amerike i nacisticke Nemacke i Britanije mimo i krsenje medjunarodnog prava i bez odobrenja SBUN bombardovali Srbiju.Takav micki cin ne poznaje istoeija sveta a sve zarad svojih licnih interesa na Balkanu.Nemoj da misle Albanci da ih Amerika voli da ih voli nebi ih drzala u blatu 20 god u ekonomskoj bedi i siromastvu u najvecoj krupciji i kriminalu na Balkanu i sa najvecom stopom nezaposlenosti.Gospodine Vlasi sta je sa povratkom 1000 Srpskih vojnika i policajaca na granicama Kosova i Metohije gde postoji sporazum izmedju Nato i i ptestavnika Srpske armija jer treba to da se postuje treba .Znate li da je jos vazeca rezolucija 1244 i da je Nato statusno neutralan i da radi po rezoluciji.Jeste procitaki Kumanovski sporazum.Sve to mora da se uzmebubzir i da se krene sa dijalogom to treba biti pocetka tacka.Svaki dan politicari Kosova traze priznanje od Srbije ako ste suverena drzava sta ce vam priznanje od Srbije.Drugo kako Srbija da prizna svoju teritoriju za drzavu.Takav primer nije zabelezen u analima svetske istorije.Jer jednoga dana Amerika ce biti vrlo slaba i nemocna i ti dani su vrlo blizu i sta onda opet rat.Dosta je vise ratovanja.
Jedino resenje ne podela Kosova ne pripajanje Severa Srbiji siroka maksimalna Autonomija Kosova u okviru Srbije sa jedinstvenom vojskom na granicama sa Albanijom Makedonijom i Crnom Gorom i zajednicki carinski sistem i moneta.Albanci su vecina to je realnost ali je realnist da je Kosovo i Metohija Srpska teritorija sto dokazuje Srpske svetine stotina godina stare manastiri i crkve.Albanci nemaju istoriju Prave spomenike i pisu istiriju od 2008.god.Bez Srbije Kosivo ce istati crna rupa na Balkanu ekonomski nerazvijena gde nista ne funkcionise i sve oropada i ide samo nazad u pravom kolapsu.Kosovo Srbijom moze mbogo ekonomski da se razvije i ide napred.
Olssi
03. Jun 2021.
Zemljace ti pises kako su te ucili !! nisi ti kriv.
ti mnogo neznas.1913 kosovo je usllo u sastavu srbije ne voljom albanaca, nemozes reci da je kosovo srpsko cak i vojvofina nije srpsko. mi al. nismo pali sa marsa to svet zna . zao mi je ali niste znali sa albancima, kosovo je od 1999 g. nezavisno
Poslednji Janjičar
25. Maj 2021.
@Gringo

Svaka kombinacija za zemlje Zapadnog Balkana bez Velikog Šengena je pogubna.

Što se korupcije tiče za period od 1999 - 2021 apsolutno tu nije kriva USA / SAD, Nemačka, Velika Britanija, EU.

U ovom slučaju kriva je sama Većina na teritoriji sadašnjeg Kosova.

Ništa bolje nije bilo kada je korupcija u pitanju u periodu 1989 - 1999 godina. U ovo vreme je korupcija cvetala kao što cveta danas.

Mnogi koji su došli iz SAO Krajina na Kosovo (stručni kadar) iskoristili su priliku da uzmu onoliko koliko su mogli da uzmu.

Korupcija u zemljama Zapadnog Balkana a samim time i na Kosovu nije "krivično delo" već maltene profesija.

Neke druge stvari stoje ovako: oni koji su došli na Balkan su došli da nikada i ne odu.

Indonezija ima svoj problem zvani Istočni Timur koji traje od 1999 do danas.

Prelazna uprava UN završena je 20. 05. 2002 u IT.

I tamo su isto locirane međunarodne sile kao i kod nas na Balkanu.

Brat bratu sve je kopija, čak i Severni Kavkaz i neke druge teritorije.

Mi se nadamo da jedni propadnu, drugu ustanu, a svakom slučaju sve je to jedna Kaša - Malaša.
M. J
30. Maj 2021.
Gospodine Vlasi kako ti kazes da je kosovo suverena drzava zasto Onda trazite priznanje of Srbije