Saznajemo: Sutra raspuštanje Skupštine bez Srpske liste i nevoljno sa Veseljijem

Počela izborna kampanja
Izvor: © Večernje novosti

Prema saznanjima do kojih je Kosovo Online došao iz nekoliko izvora na Kosovu, poslanici Skupštine će sutra glasati za njeno raspuštanje i izglasati u potrebnoj dvotrećinskoj većini.

Naš portal takođe saznaje da većina predstavnika manjinskih stranaka (20 poslanika od kojih je 10 u poslaničkoj grupi Srpske liste) neće biti prisutna na toj sednici i neće učestvovati u glasanju, kao ni da Srpska lista neće prisustvovati glasanju jer se drži po strani u međualbanskom nadmudrivanju.

Ovakav scenario prema saznanjima Kosovo Online nije najsrećnije rešenje za Demokratsku partiju Kosova Kadrija Veseljija (i Hašima Tačija) koja je na sve načina pokušavala da prolongira raspisivanje izbora, uprkos javno izraženoj želji za raspuštanjem parlamenta. Poslanici DPK će tako sutra biti u skupštinskim klupama i glasaće za raspuštanje jer nisu uspeli da naprave neku drugu većinu za formiranje nove vlade bez izbora.

O tome je Kosovo Online već pisao, kao i da će izbori najverovatnije biti raspisani za 29. septembar. Prema informacijama našeg portala, oni evetualno mogu biti prologirani za 6. oktobar, ali su neizbežni u trenutnoj konstelaciji snaga na kosovskoj političkoj sceni.

Kosovo Online saznaje da je Valjdate Daka, predsednica kosovske Centralne izborne komisije sazvala CIK na interne konsultacije sutra u 10 časova kod nje u kabinetu. Poznavaoci političkih prilika kažu da je to uobičajena praksa pre raspisivanja izbora.