CIK nije potvrdila kandidate Samoopredeljenja, Kurti ne može da se kandiduje za poslanika

Kosovo Online / Gazzeta Express
Izvor: Kosovo Online / Gazzeta Express

Spisak kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenja za vanredne izbore 14. februara nije verifikovan na sastanku CIK-a, što znači da lider te stranke Aljbin Kurti ne može da bude kandidat za poslanika.

Pokret Samoopredeljenje nije zamenio imena kandidata na listi, koji su u poslednje tri godine osuđivani za krivična dela, rečeno je na sastanku.

Ni Socijaldemokratska inicijativa nije dobila sertifikat za izbore 14. februara. Razlog za neoveravanje su kandidati koji su u poslednje tri godine imali problema sa zakonom.

CIK je potvrdio liste DSK i DPK, jer su ove dve stranke na svojim listama zamenile kandidate koji su bili krivično osuđeni u poslednje tri godine.

Alijansa za budućnost Kosova je sa 11 glasova overena kao politički subjekt, ali ne i njena lista, jer ABK nije zamenio kandidate za poslanike na listi od 110 kandidata.

Potvrđene su Srpska lista i druge manjinske stranke.

Politički subjekti koji nisu sertifikovani imaju pravo da podnesu žalbe Izbornom veću za žalbe, kao i Vrhovnom sudu.

Period podnošenja žalbi i odluke u vezi s verifikacijom kandidata za poslanike u Skupštini Kosova trebalo bi da bude zaključen 31. januara, da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 14. februar je usledilo nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio da vlada Avdulaha Hotija nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseca zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda tada je precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.