Daka: CIK je postao poput telenovele ’Kasandra’

CIK
Izvor: Ekonomia Online

Sastanak Centralne izborne komisije (CIK), ponovo je održan uz žestoke rasprave između člana Pokreta Samoopredeljenje i predsednice CIK-a Valjdete Daka, prenosi Ekonomija Onlajn.

Izvršni direktor Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj rekao je da je u toku završni proces priprema za izbore 14. februara.

„Do sada je iz dijaspore stiglo 14.635 koverata sa glasačkim listićima. Iz Tranzitnog centra Kosova juče su primljene 362 koverte. Glasački listići i brošure će do 12. februara privremeno biti odloženi u CRC-u, odakle će uoči izbora, u subotu, biti raspoređeni“, rekao je Ahmetaj.

Dodao je da su članovi saveta obučeni i da će se obuka osoblja nastaviti u narednim danima.

"Obučeno je 12.939 članova saveta, tamo gde ima nedostataka imamo kompletan plan obuke. Kosovsko tužilaštvo takođe je pokazalo interes za učešće. Obuka osoblja za preliminarne rezultate završena je jednim delom, a za dodatno osoblje će se nastaviti sutra. U petak i subotu će se obučavati osobkje za Centar za prebrojavanje glasačkih listića“, rekao je Ahmetaj i dodao da će se glasački materijal po opštinama distribuirati u subotu.

Član Demokratskog saveza Kosova Sami Hamiti osvrnuo se na koverte sa glasačkim listićima iz dijaspore, rekavši da se pretpostavlja da su u kovertama glasački listići, ali da to nije poznato.

Čalna CIK iz Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši zatražio je od Ahmetaja konačnu listu odbijenih zahteva glasača iz dijaspore i da se konačni spisak prihvaćenih zahteva glasača iz dijaspore objavi, ističući da može doći do problema.

Ahmetaj je rekao da spisak neprihvaćenih zahteva glasača iz dijaspore u skladu sa procedurom, nikada nije objavljivanen, na šta je reagovao Aljim Rama, rekavši da je neobjavljivanje spiska neprihvatljivo i ukazuje na CIK-ovu netransparentnost.

Rama je takođe zatražio odgovor od Ahmetaja koliko je glasača pozitivnih na koronavirus, istovremeno Kurteši je rekao da CIK više ne služi svojoj svrsi, optuživši predsednicu CIK-a Valjdete Daka da je monopolizovala tu instituciju.

"Doneli ste odluke i napisali pisma koja nije odobrio CIK", rekao je Kurteši.

Daka je rekla da je već navikla na nesuglasice u CIK-u i da je za sve odluke ona kriva, kao i to da je CIK postao poput latino telenovele.

"Postali smo serija ’Kasandra’", rekla je Daka.