Hodžić: Manjinske zajednice koje ne žele da se asimiluju nisu dobrodošle na Kosovu

Adrijana Hodžić
Izvor: Kosovo Online

Odluka Vrhovog suda je krajnje diskriminatorna i predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava, koja su pre svega zagarantovana važećim Ustavom na Kosovu. Nadam se da je sada ceo svet shvatio da Kosovo nije pravna država i da manjinske zajednice, koje žele da zadrže dostojanstvo i ne žele da se asimiluju, nisu dobrodošle, izjavila je za Kosovo Onlajn, liderka Građanske inicijative „Ujedinjena zajednica“, Adrijana Hodžić.

Hodžić smatra da nijedna manjinska zajednica na svetu nije izložena takvoj diskriminaciji, kakva postoji na Kosovu.

”Mislim da niko nikada u životu nije prošao kroz izborni proces i predizbornu kampanju , pa sve do razmatranja svih ovih ovih žalbi, ovakav linč, ovakav pritisak za svih strana. Komlentno društvo se ujedinilo protiv jedne opcije koja u svom program ima promovisanje osnovnih ljudskih prava i zaštite prava jedne manjinske zajednice, koja živi na prostoru Kosova, konkretno o bošnjačkoj nacionalnoj zajednici”, navodi Hodžić.

Liderka Građanske inicijative „Ujedinjena zajednica“ negde je i očekivala ovakav rasplet.

“Pravo da vam kažem i nisam toliko iznenađena ovakvom odlukom, ali me je zatekla prethodna odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke, kojom je dobar deo glasova poništen, tačnije 4.205 glasova, koje je Inicijativa obezbedila čistom podrškom građana, koji su glasali svojom voljom”, kaže Hodžić.

Dodaje da će nastaviti pravnu borbu na svim nivoima.

“Mi ćemo se potruditi da ostvarimo glavni cilj i dokažemo da Kosovo nije pravna država. Uložićemo žalbu Ustavnom sudu, ali iskreno ne verujem da ćemo i na toj instanci dobiti odgovor koji će zadovoljiti pravdu. Ovde se više ne radi o Inicijativi Adrijane Hodžić i Ujedinjenoj zajednici. Ovde se radi o osnovnom poštovanju pravila i ovo je dokaz da kosovsko društvo nije spremno zaista bude multietničko. Mi ne želimo da živimo po nečijem naređenju i ne želimo da se asimilujemo. Želimo da zadržimo svoje dostojanstvo, a krši se naše osnovno ljudski pravo i mislim da je to zaista alarmantno. Ovo treba da bude zabrinjavajuće za svakog čoveka koji živi na Kosovu, bez obzira na to kojoj zajednici pripada", ističe predstavnica bošnjačke zajednice na Kosovu.

Hodžić posebno ističe situaciju koja se dogodila u Klokotu.

“U opštini Klokot Ujedinjena zajednica je dobila 249 glasova. Druga bošnjačka opcija, koja ima podršku Prištine je imala 147 glasova. U prvoj odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke nama i njima su anulirani glasovi. Ipak juče smo dobili dopunu odluke u kojoj se obaveštavamo da su svi glasovi drugoj bošnjačkoj opciji vraćeni, a naši su poništeni, iako po registraciji populacije i informacijama misije OEBS, u Klokotu nema ni jednog jedinog Bošnjaka, koji tamo živi. Dakle moji glasovi su anulirani po toj logici, ali izgleda da to ne važi za drugu bošnjačku opciju. Ovo je krajnje jasan znak i dokaz da većinska zajednica na Kosovu želi da u parlamentu ima predstavnike manjinskih zajednica, koji će biti samo dekor, a koji neče učestvovati u procesu donošenja odluka. Ovakvo kršenje ljudskih prava svet na pamti”, zaključuje Hodžić.

Stvarno
12. Mart 2021.
demokratija na delu
Cmk
12. Mart 2021.
Neverovatno, pa cemu glasanje bre!!!
Mili
12. Mart 2021.
Niko od vas ne trazi asimilaciju,ne brinite.Vi treba svojim sunarodnicima da se zalite.Njohova zalba je dovela do toga da vasi"glasovi"budu ponisteni.
Kostic
12. Mart 2021.
BUNT
Rat i Mir
12. Mart 2021.
Ništa se ne sekirajte za manjinske zajednice Adriana. PLAFON za manjinske zajednice je 2040 godina, a od 2040 neka većina razmišlja o opstanku. Fakat je manjine nestaju u zemljama zapadnog Balkana, posle čega sledi i nestajanje onih koji su danas u većini. Priča će biti bilo jednom na Balkanu