Krasnići: Glasovi dijaspore neće bitnije uticati na ishod izbora

ljirim krasnići NVO Germin
Izvor: Ekonomia online

Predstavnik nevladine organizacije "Germin" Ljirim Krasnići ocenio je da glasovi iz dijaspore neće bitno promeniti ishod parlamentarnih izbora zakazanih za 14. februar, uprkos tvrdnjama pojedinih političkih partija, piše Ekonomija Onlajn.

"Ne verujem da će se glasovi dijaspore mnogo razlikovati od volje glasača na Kosovu. Od poslednjih izbora videli smo da je biračko telo iz dijaspore sklonije da glasa za Pokret Samoopredeljenje, ali danas treba da  imamo na umu da će manje ili više, prema izbornim anketama, glavnu odluku, ipak doneti glasači sa Kosova. Ne verujem da će glasanje dijaspore doneti neku veliku razliku na ishod izbora“, rekao je Krasnići.

Govoreći o verifikaciji birača koji žive i rade u inostranstvu, Krasnići je napomeno da se taj proces odvija nešto sporije, jer je CIK nepromišljeno odlučila da se verifikaciju vrši telefonom.

"Proces kasni zbog velikog broja prijavljenih građana iz dijaspore. Verujemo i nadamo se da će se ovaj proces završiti što je pre moguće, jer su se izbori približili. Isto tako, trebalo bi da postoji neki rok, od trenutka objavljivanja konačne liste, do kada bi neverifikovani glasači mogli da, eventualno ulože žalbe na odluku CIK", rekao je Krasnići.

Krasnići je istakao i da objavljivanje ličnih podataka birača iz dijaspore predstavlja kršenje privatnosti.

"Objavljivanje ličnih podataka lica koja su registrovana za glasanje iz inostranstva predstavlja povredu njihove privatnosti i ličnih podataka. To se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zbog ovoga smo izrazili zabrinutost i na prošlim izborima, a vidimo da je to slučaj i na ovim izborima. Tražićemo od CIK da pronađe modalitet po kome se ne objavljuju lični podaci glasača", rekao je Krasnići.