Milić: Pitanje statusa Kosova tera tamošnje političke partije da liče jedna na drugu

Jelena Milić
Izvor: Tanjug

Lični i partikularni interesi i međusobni odnosi ključni su za formiranje partijskih lista za prestojeće izbore na Kosovu, a vrlo retko su u pitanju pepoznatljivi profili stranaka za koje se može reći tačno kojoj ideološkoj opciji pripadaju, izjavila je za Kosovo Onlajn direktorka Centra za evroatlanke studije Jelana Milić.

Ona je ukazala da je kosovski politički sistem u načelu nestabilan i nefunkcionalan zato što je bio predviđen za dvopartijski sistem, a ne za "privid višestranačja".

Toliko su česte smene na političkoj sceni na Kosovu da se ne može procenitida li se neko držao svojih programskih ciljeva ili nije, kazala je Milić, uočivši da pitanje statusa Kosova tera sve kosovske partije da liče jedna na drugu.

"Najprogresivnija stvar koja se mogla videti, a za šta se Aljbin Kurti jednog momenta bio proslavio, je pitanje korupcije. Došlo se u fazu da se nema stav o geopolitičkom orkuženju, o otvorenim i nedovršenim pitanjima. Kurtijeva agenda ’ja sam mlad, nov, neiskvaren, ua korupcija’, je bila vrlo providna", smatra Milić, osvrćući se na cinjenicu da su se sve partije sem manjinskih izjasnile kao albanske.

Ona navodi da mnogi na političkoj sceni Kosova sebe smatraju progresivnim, ali da njihovi postupci govore nešto drugo.

"Oni što sebe smatraju progresivnijim, kao što su Vjosa Osmani i Samoopredeljenje, za sebe uzimaju da su nekad i iznad zakona. Ako je Kurtijeva glavna okosnica bila da je on protiv korupcije, to znači da je on za vladavinu prava i jednakost pred zakonom. Ali, ako je presuda Ustavnog suda takva kava jeste, onda treba da važi i za njega", istakla je Milić.

Prema njenom mišljenju, sve što ima predznak nacionalnog u regionu i 20 godina posle sukoba nije dozvoljeno kada je u pitanju srpsko, "a dozvoljeno je i legitimno svima drugima, jer su to romantični nacionalizmi koji nisu nizašta krivi".