Musljiu: DPK je protiv crvenih linija, čak i kada je Samoopredeljenje u pitanju

Ganimete Musljiu
Izvor: GazzetaExpress

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu rekla je da njena stranka nema crvenih linija ni za jednu drugu stranku, uključujući i Pokret Samoopredeljenje, sa kojim se ta partija stalno sukobljava, prenosi Koha.

Musljiu je za Kosova Pres rekla da se unutar DPK nije razgovaralo o predizbornim koalicijama na predstojećim izborima.

„Demokratska partija nikada nije postavila crvene linije. DPK ima doživotnu koaliciju sa građanima Kosova. Uvek ćemo biti garancija za državu sa integritetom, sa punim suverenitetom u kojoj će se svaki građanin Republike Kosovo osećati dostojanstveno. Pokret Samoopredeljenje je stranka kosovskih Albanaca, to znači da ista pravila važe i za tu stranku, da nisu izuzetak. 

Za sada, kao politička stranka i organizaciona struktura, koja donosi odluke, nismo razgovarali na temu o koalicijama, ni predizbornim, ni postizbornim, za formiranje Vlade Republike Kosovo”, rekla je Musljiu.

„Demokratska partija Kosova poslednjih godina postala je model kako demokratske stranke treba da funkcionišu u nezavisnoj državi. To kažem zato što smo pre godinu dana imali izbore na Kosovu i sve političke stranke postavile su crvene linije prema našoj stranci, jedino je DPK bila protiv crvenih linija albanskih političkih partija na Kosovu.

Sada, sve stranke, u svakom televizijskom studiju, u svakom nastupu kažu da su crvene linije beskorisne i da neće biti prioritet nijedne stranke. To znači da je Demokratska stranka održala predavanje drugim strankama, da su naučili iz prošlosti”, rekla je Musljiu.

Istakla je da će se ponude za moguće koalicije zasnivati na idejama i vizijama i pozvala biračko telo da ne glasa sa nezadovoljstvom, već da se usredsredi na stranke koje su dale rezultate i stvorile stabilnost u zemlji.

Musljiu je ocenila da je pred predstojeće izbore,  Kosovo destabilizovano i nesigurno više nego ikada.

Na Kosovu će se početkom sledeće godine održati vanredni parlamentarni izbori, nakon odluke Ustavnog suda da je glas poslanika Etema Arifija za formiranje vlade Avdulaha Hotija, juna meseca, bio nevažeći.

Očekuje se da v.d. predsednika raspiše izbore, nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda u celosti.