Slična predizborna obećanja DPK i ABK: Brinućemo o Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe

abk dpk
Izvor: Koha ditore

U predizbrnim obećanjima, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratska partija Kosova, iako na suprotnim političkim polovima, ipak su se ujedinile u jednom, a to su obećanja vezana za Alabance koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, piše Koha.

Lider ABK Ramuš Haradinaj je tako već otpočeo svoju predsedničku kampanju, obećavši im da će kada preuzme funkciju predsednika, pokrenuti plan za obezbeđivanje kosovskog državljanstva.

“Braći Preševske doline obećao sam da ću po stupanju na dužnost predsednika države pokrenuti i tačno sprovesti plan njihove naturalizacije, pružajući im kosovsko državljanstvo. Tako će im biti omogućeno da ostvare zakonsko pravo na dvojno državljanstvo“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Dodao je da je u fokusu njegove stranke u aktulenoj vladi, bila i preraspodela finansijskih sredstava za ulaganje u razne sfere društvenog života za tu oblast.

Slično obećanje da će dobiti kosovski pasoš dao je i pre nekoliko dana kandidat DPK za premijera Enver Hodžaj.

“Preševu, Medveđi i Bujanovcu danas su potrebni više nego ikad naša solidarnost i pomoć Kosova. Stoga im je pružanje kosovskog pasoša prioritet i samo mi to možemo da ispunimo “, napisao je Hodžaj na Fejsbuku nakon sastanka.

Takođe je obećao i pokretanje zakona koji će im obezbediti finansijsku, obrazovnu, kulturnu i socijalnu podršku, povećati kvote za studente, otvoranje novih graničnih prelaza, kao i formiranje fonda za povratak Albanaca proteranih iz svojih domova.

Alijansa za budućnost Kosova, kao i Demokratska partija Kosova obećali su i paket od milijardu evra za ekonomski oporavak.