Sudsko veće i CIK danas odlučuju o kandidatima koji imaju pravosnažne presude

RTK Live
Izvor: RTK Live

Sudsko veće Kosova i Centralna izborna komisija danas će doneti odluku o kandidatima na izbornim listama koji imaju pravosnažne presude u poslednje tri godine, prenosi Gazeta Ekspres.

Verifikacija je započela je u ponedeljak, a spiskovi političkih partija sa imenima kandidata za poslanike biće predmet verifikacije u šest institucija, potvrdio je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

"Posebna pisma su poslata u šest institucija kako bi se zatražila potvrda podobnosti kandidata u vezi sa članom 29. Zakona o opštim izborima. Uz ova pisma ide lista kandidata za poslanike koje su predati u CIK. Član 29, koji govori o podobnosti ili sposobnosti kandidata, pokazuje ko ne može biti verifikovan kao kandidat za poslanika", rekao je Eljezi.

Sudski savet Kosova takođe se izjasnio o procesu verifikacije kandidata.

"Mi kao SSK već imamo bazu podataka u kojoj su registrovana sva lica osuđena pravosnažnom presudom. Podaci iz ovog registra mogu se verifikovati za vrlo kratko vreme. Dva dana za ovu verifikaciju više su nego dovoljna za nas kao instituciju. Proces verifikacije je jednostavan, jer se verifikuje da li bilo koji kandidat sa izborne liste postoji u ovoj bazi podataka ili ne", rekao je portparol SSK.

On je podsetio da bi u slučaju da SSK utvrdi da osobe koje su se kandidovale za poslanike imaju pravosnažne presude, Centralna izborna komisija trebalo da odbije njihovu kandidaturu za učešće na izborima 14. februara.

Čak i presuda Ustavnog suda kaže da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine, ne može biti kandidat za poslanika niti imati važeći mandat u Skupštini Kosova, piše Gazeta Ekspres.

Na listama kandidata za poslanike političkih partija za izbore 14. februara nalazi se nekoliko osoba osuđenih pravosnažnom presudom u poslednje tri godine.

Najviše ih je na listi Pokreta Samoopredeljenje, koja ima 10 kandidata sa aktivnim optužnicama i dva kandidata osuđena u poslednje tri godine. Među njima su Aljbin Kurti i Aljbulena Hadžiu, koji su u septembru 2018. osuđeni na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca na Skupštinu, navodi Gazeta ekspres.