Gazeta Ekspres: Šta je uticalo da Kosovo ostane bez antikovid vakcine, Srbija lider u regionu

Vakcinacija - kineska vakcina
Izvor: Kosovo Online

Iako su zemlje regiona počele da vakcinišu građane, na Kosovo vakcina protiv koronavirusa još uvek nije stigla, piše Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj medij, Srbija je počela da vakciniše svoje stanovništvo protiv koronavirusa 24. decembra 2020. godine, koristeći vakcinu Fajzer/Biontek. Do danas je u Srbiju stiglo  1,9 miliona doza vakcina protiv kovid-19.

U Albaniji je vakcinacija takođe započela 11. januara i sada gotovo svake nedelje stiže kontingent vakcine te američke kompanije.

Vakcinacija u severnoj Makedoniji započela je 17. februara sa 4.680 doza vakcine Fajzer koju je donirala Vlada Srbije. Crna Gora je slično započela vakcinaciju u februaru ruskom vakcinom protiv koronavirusa "Sputnik V", koju je dobila kao donaciju od Srbije. Crna Gora država je do sada dobila 7.000 doza "Sputnjika V".

Specijalista za istraživanje globalne zdravstvene politike Hana Džemajlji izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je Kosovo stagniralo sa antikovid vakcinama zbog slabe ekonomije i nemogućnosti lobiranja

"Rušenjem vlade u martu prošle godine, stvarena je velika nestabilnost u zemlji. U vreme kad smo morali konolidujemo snage, na samo Ministarstvo zdravlja, jer lobiranje za vakcinu ne zavisi od jednog ministarstva, to je međuresorska saradnja. Trebalo je da postoji iskrenije lobiranje privatnih kompanija i drugih zemalja, ako ne uspemo da kupimo (vakcinu), uzeti kao donaciju", rekla je Džemajlji.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj najavio je da će antikovid vakcina stići na Kosovo u februaru.

Džemajlji kaže da su mnogi faktori uticali na neuspeh Kosova sa vakcinama, poput činjenice da Kosovo nije član Svetske zdravstvene organizacije.

Kosovski budžet za 2021. godinu iznosi 2,4 milijarde evra, iz koga je izdvojeno 40 miliona evra za kupovinu vakcina i za potrebe suzbijanja pandemije koronavirusa.

Budući da je Kosovo ekonomski nerazvijeno, predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići smatra da to nije problem što vakcina još nije stigla na Kosovo.

"Sredstva su izdvojena. Mislim da je trebalo da imamo drugačiji pristup pregovaranju, da koristimo neke kontakte, mreže za saradnju, kako bismo imali barem prve doze", rekao je Rukići za RSE i dodao da će svako odlaganje vakcinacije naneti štetu oporavku ekonomije.

Predstavnica SZO na Kosovu Isma Humolli, rekla je za da Kosovo ima novac opredeljen za kupovinu vakcina uz podršku Svetske banke, za kupovinu dodatnih doza, pored ugovorenih preko mehanizma Kovaks.

Predsednik Zdravstvene federacije Kosova Bljerim Silja je rekao da novac Kosovu nije predstavljao problem kupi vakcinu, ali da posao nije urađen kako treba.

"Političke stranke nisu imale strategiju. Nophodno je bilo na vreme ciljati na eventualne proizvođače vakcine, jer se znalo, da će je neko proizvesti, na taj način je politika propala", rekao je Silja.

Premijer i ministar zdravlja u u tehničkoj vladi  Avdulah Hoti i Armend Zemj su više puta najavili da će vakcina na Kosovo stići u februaru, ali se to nije dogodilo.

Hoti je na sastanku održanom 26. februara sa Zemajem, predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova, najavio da se čeka prvi kontingent vakcina.

Humoli je izjavila da će narednih dana prvi kontingent sa 9.600 doza vakcina iz Kovaksa stići na Kosovo.

Očekuje se da će Kosovo dobiti preko Kovaksa 100.800 doza vakcine koju su proizvele britanska kompanija Astra Zeneka i Univerzitet Oksford.

Rados
27. Februar 2021.
Zovite drzavi Srbiju da vam.posslje jer je Kosovo deo Srbije i bicecsve u redu.Srbija je dobila vev 2 miliona vakcina a vi jos nijednu.Niste sposobni za nista.Srbija je lider u regionu 2bu Evropi a 4 u svetu cak nolja od Nemacke sto je caj javno priznala i Merkel.Zahvsljijuci sve to najacem.lideru Balkana iako ga mnogi nevole.on je najsposobniji.Jos 24 decembra Srbija je pocela sa vakcinisanjem
prva u Evropi
Vucic je neumorno radio 24h dok drugi.lideri jos spavaju kaona Kosovo.