SZO: Ukupno 9.600 doza vakcina Astra Zeneka i Oksford preko Kovaksa stiže na Kosovo

kovid korona ljudi sa maskama
Izvor: EPA-EFE

Očekuje se da će oko 10. 000 doza vakcina proizvođača Astra Zeneka i Univerziteta Okford stići na Kosovo narednih dana iz kontigenta pomoći siromašnim zemlja mehanizma Kovaks , rekao je službenik Svetske zdravstvene organizacije Isme Humoli za Radio Slobodna Evropa, a prenosi Ljajmi.

Reč je o besplatnoj pomoći Svetske zdravstvene organizacije najsiromašnijim državama na svetu.

„Nadamo se da će prvi kontingent obuhvatiti 9.600 doza. Ideja je da dostava počne, a zatim u novim kontigentima stižu nove doze“, rekao je Humoli.

Kosovo je jedino u regionu bez ijedne doze vakcine, a očekuje se da zahvaljujući Kovaks mehanizmu prve doze stignu narednih dana. Humoli smatra da Kosovo, u poređenju sa najrazvijenijima kasni i u pogledu planiranja finansijskih sredstava za nabavku vakcina van Kovaks programa.

„Razvijene zemlje su se opredelile sredstva još kada je započeta proizvodnja vakcine. Kosovo to nije učinilo, jer smo se u potpunosti osonili na Kovaks mehanizam“, rekao je Humoli.

Prethodno najavljena nabavka 535.000 doza Fajzer vakcine pod znakom je pitanja, jer su iz kompanije saopštili da pregovori sa kosovskom vladom još uvek traju.