Građani se mogu žaliti na novčane kazne izrečene pre usvajanja zakona o borbi protiv kovid-19

Ilustarcija - Ustavni sud
Izvor: Koha ditore

Usvajanjem Zakona o prevenciji i suzbijanju pandemije kovid-19 nenošenje maske ili nepridržavanje distance kažnjava se sa 35 evra, ali se građani koji su bili kažnjeni pre usvajanja ovog zakona sada mogu žaliti, prenosi Koha.

Iz Kosovske policije rečeno je da je u nedostatku zakona, a da bi sprovele odluke institucija, policija pokretala krivične postupke na osnovu člana 249 i 250 Krivičnog zakonika Kosova.

Što se tiče ostalih nekrivičnih postupaka, policija kaže da su novčane kazne određivane u koordinaciji sa sanitarnim inspektorima.

Iz Sanitarne inspekcije agencije za hranu i veterinarstvo objavili da su novčane kazne za fizička lica koja nisu nosila masku ili držala udaljenost bile od 50 do 100 evra.

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku objavio je da je tek u julu, kada je kosovska vlada donela odluku o obaveznom nošenju maske, Inspektorat u saradnji s policijom izrekao kazne za oko 1500 fizičkih lica.

Pravni eksperti takve odluke policije i Inspektorata smatraju nezakonitom. Ilj Zekaj, sa kosovskog Instituta za pravo, kaže da pre usvajanja zakona o pandemiji nadležni organi nisu imali zakonsku osnovu za izricanje novčanih kazni.

Pravni savetnik u Centru za pravnu pomoć i regionalni razvoj Anton Nrecaj naglasio je da građani imaju pravo da se žale pravosudnim institucijama na ranije izrečene novčane kazne.

Nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije kovid-19 na teritoriji Kosova odobren je u petak, 14. avgusta, a nakon stupanja na snagu ovog zakona, policija ima punu zakonsku nadležnost da postupa protiv onih koji ga ne poštuju.