Policija izrekla više od 1.000 novčanih kazni zbog nepoštovanja mera protiv pandemije

Priština
Izvor: © Kosovo Online

Glavni sanitarni inspektor na Kosovu Ibrahim Teršnjaku izjavio je da je u poslednjih sedam dana sanitarna inspekcija izvršila više od 2.000 inspekcijskih kontrola na celom Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres.

Teršnjaku je za Radio Slobodna Evropa precizirao da je tom prilikom pojedincima izrečeno 923 novčane kazne, da je kažnjeno 80 pravnih lica, kao i da su potvrde o obaveznoj izolaciji dostavljene za 756 osoba.

Prema njegovim rečima, inspektori uz podršku Kosovske policije patroliraju svakog dana od pet časova ujutro do ponoći.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti istakao je da se svaki dan registruje veliki broj zaraženih na Kosovu i dodao da povezuje tu situaciju sa činjenicom da mladi ne poštuju mere.

"Inspekcijske i policijske ekipe su poslednjih dana građanima izrekli veliki broj novčanih kazni zbog nepoštovanja mera. Svi smo odgovorni za epidemiološku situaciju - institucije, privrednici i sami građani", naveo je Hoti u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Poslednji paket mera sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa usvojen je od strane Vlade Kosova 28. jula i predviđa ograničeno kretanje građana od 22:30 do 05:00 časova u nekim opštinama koje imaju veliki broj zaraženih osoba.

Jedna od mera vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa je takođe obavezno nošenje zaštitne maske.

Sprovođenje mera na Kosovu nadgledaju sanitarni inspektori uz pomoć Kosovske policije, podseća Gazeta Ekspres.