Gradonačelnici na Kosovu pozivaju na skraćenje druge faze mera protiv koronavirusa

Priština
Izvor: Koha

Asocijacija kosovskih opština zatražila je od nadležnih službi skraćenje druge faze mera koja se primenjuje od 18. maja, prenosi Koha.

Čelnici opština su ocenili da je situacija u vezi sa koronavirusom pozitivna i da bi zbog toga trebalo preispitati raniju odluku i skratiti trajanje druge faze koja je planirana do 1. juna.

"Gradonačelnici zahtevaju da se mere preispitaju samo u skladu sa situacijom, koja se ocenjuje kao pozitivna. S tim u vezi, na osnovu principa i trenutne ekonomske situacije, sa tendencijom značajnog ekonomskog pada, smatramo da bi drugu fazu trebalo preispitati i skratiti, jer ekonomski gubici već mogu biti ogromni", kaže se u saopštenju ove asocijacije.

Oni dodaju da će se, zbog situacije stvorene s virusom Kovid - 19, sopstveni prihodi opština smanjiti, dodajući da će, ukoliko se nastavi druga faza, biti oštećena i preduzeća.

„S druge strane, opštinski budžeti se sastoje od državnih grantova, centralnih kapitalnih investicija i sopstvenih prihoda. Glavni prihodi sopstvenih izvora opština sastoje se od: poreza na imovinu, građevinske dozvole i opštinskih taksi. Ti su prihodi značajno opali i ako se nastavi sa drugom fazom, prvo će biti oštećena preduzeća koja za jedan dan koji ne rade imaju značajne finansijske gubitke, ali i opštinski budžeti će pretrpeti štetu zbog nemogućnosti poslovanja preduzeća", stoji u saopštenju za javnost.

Gradonačelnici procenjuju da će daljim olakšanjem mera građani početi da plaćaju obaveze opštinama, što će povećati i sredstva opština nabavljena iz sopstvenih prihoda, a koja će biti uložena u projekte koji će poboljšati život građana.