Hadžiu: Nijedna vlada od izbijanja pandemije nije uspela da upravlja situacijom

Bekim Hadžiu
Izvor: Reporteri

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu ponovio je optužbe na račun čelnika kosovske vlade, navodeći da ni ova, ali ni prethodna Vlada, nisu uspele da upravljaju pandemijom koronavirusa, prenosi Ekonomija onlajn.

Hadžiu podseća da je obećano da će na Kosovu biti do 500.000 vakcinisanih mesečno, ali da to nije ispunjeno, što može izazvati probleme sa novim talasom delta soja koronavirusa.

"Što se tiče upravljanja pandemijom, posebno vakcinacije, to je potpuni neuspjeh svih vlada. Sadašnja vlada nije u stanju čak ni da upravlja brojem vakcinisanih, a postoji potpuna razlika u pogledu izveštaja Ministarstva zdravlja koje nije uspelo u nameri da vakciniše dve trećine stanovnika", rekao je Hadžiu.

On je naveo da još uvek nije poznato kada će stići nove doze vakcina, jer se, kako kaže, ugovori se još uvek drže u tajnosti.

"Za kupovinu vakcina izdvojili smo budžet od 40 miliona evra, a Ministarstvo zdravlja nastavlja da čuva tajnu, što ostavlja mnoge sumnje u pouzdanost ovog ugovora. U konsultaciji sa NIJZK, o nametanju mera trebalo bi da se konsultuju zdravstveni radnici, a ne političari. Sa drugom dozom, trenutno je vakcinisano manje od 7 odsto građana Kosova i to se ne može smatrati zaštitom ili povećanjem imuniteta vakcinacijom ako se to ne uradi sa obe doze", kaže Hadžiu.

Prema njegovim rečima, nameru da se skoro 70 odsto građana vakciniše do septembra, nije moguće ostvariti, a taj cilj je teško dostižan i do kraja godine.

Infektolog Iljir Toljaj poručuje da bi u septembru moglo doći do povećanja broja zaraženih, ali ne smatra razumnim ni pretnju zatvaranjem, ni izjave koje mogu izazvati paniku.

Prema njegovim rečima, sve dok postoji virus u opticaju biće i novih varijanti, koje nastoje da ubrzaju proces vakcinacije.

"Moguće je da će to uticati, jer je izuzetno velika gustina naseljenosti i doći će do povećanja broja novih slučajeva, ali ne verujem da ćemo se suočiti sa nepodnošljivim talasom značenja trećeg talasa. Možda će doći do povećanja u septembru-oktobru, ali ne vidim nikakvu pretnju zatvaranjem ili izjave koje bi mogle izazvati paniku", kaže Toljaj.

On naglašava da zdravstvene vlasti i Ministarstvo zdravlja moraju da se mobilišu da vakcinišu što veći broj ljudi.

"Vakcinacija je jedina zaštita od infekcije, posebno onih koji nisu preležali infekciju. Pokazalo se da je svaka vakcina koja je na tržištu veoma sigurna protiv novih varijanti. Sve dok postoji virus u opticaju, postojaće nove varijante. Zatvaranje se generalno nije pokazalo efikasnim, jer zatvaranje sa sobom nosi neophodno otvaranje koje može rezultirati naglim povećanjem broja novih slučajeva", smatra Toljaj.

Njegov savet je da se, umesto zatvaranja i pretnji, sva pažna usmeni na promociju vakcinacije, kao jedinu i najefikasniju meru zaštite od svake varijante, uključujući i varijantu delta.

"Ako će se vakcinacija ubrza, kraj godine ćemo dočekati potpuno normalno", zaključuje Toljaj.