Institut: Vakcinacija je najjeftiniji, najbolji i najefikasniji način u borbi protiv koronavirusa

vakcinacija Kosovo
Izvor: lajmi.net

Povećanje broja novoobolelih na dnevnom nivou doveo je do toga da Nacionalni institute za javno zdravlje Kosova još jednom građanima ukaže na značaj vakcinacije u borbi protiv koronavirusa.

Iz Instituta poručuju na Fejsbuku da je vakcinacija "najjeftiniji, najbolji i najefikasniji metod u borbi protiv koronavirusa".

Dodaju da će uz veći broj vakcinisanih biti i lakša borba sa novim delta sojem koji se brži širi i koji je smrtonosniji.

"Vakcinišite se odmah da biste izbegli stroge mere na jesen! Vakcinacijom ćemo proći novi talas delta soja sa što manje bolesnih i što manje žrtava. Nijedna vakcina koja se koristi na Kosovu ne sadrži živi virus koji izaziva kovid-19. To znači da od vakcine ne možete da se razbolite od koronavirusa", poručuju iz Instituta.

Dodaju da se na Kosovu koriste proverene vakcine koje su odobrene od Evropske i Američke agencije za lekove, kao što su Astra Zeneka i Fajzer.

"Ove vakcine imaju sigurnost, kvalitet i efikasnost koji ispunjavaju evropske i američke standarde", navodi se u objavi Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.