Vakcinisano manje od trećine nastavnog osoblja

vakcinacija
Izvor: Reporteri

Kosovsko Ministarstvo prosvete poručuje da je jedan od preduslova za početak nove školske godine vakcinacija nastavnog i pratećeg osoblja antikovid vakcinom, ali do sada je manje od trećine njih vakcinisano, prenosi Ekonomija onlajn.

Kosovska ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da nastavnici na Kosovu treba da budu vakcinisani i da budu primer drugima. Ona je istakla da ne zna šta je razlog zbog čega nastavnici ne žele da se vakcinišu.

Vakcinu je do sada uzelo njih oko 7.000 od ukupno 23.000 zaposlenih.

"Očekujem da se nastavnici, kao ljudi koji su kvalifikovani da samostalno donose odluke, vakcinišu i da otklone svaku sumnju u vezi sa vakcinom kod drugih. Kroz svoju vakcinaciju oni će biti najbolji primer za one koji mogu imati bilo kakvih oklevanja“, rekla je Nagavci.

Ona podseća da je postoji zakon koji može primorati bilo koju kategoriju društva da se vakciniše protiv koronavirus, već da je to moralna obaveza.

"Bez dovoljne pravne osnove ne možemo da ih obavežemo na tako nešto, ali očekujem da će nastavnici biti dobar primer“, rekao je Nagavci.

Na važnost vakcinisanja nastavnog osoblja pre početka školske godine ukazali su i u Ministarstvu zdravlja, gde za RSE poručuju da bi na taj način obezbedili  zaštitu od virusa za sebe, za učenike i, samim tim redovno održavanje obrazovnog procesa.

"Podaci iz procesa vakcinacije pokazuju da je većina zdravstvenog osoblja na Kosovu vakcinisana. Isto se za sada ne može reći za nastavnike, ali Ministarstvo zdravlja očekuje da će i oni pozitivno odgovoriti na vakcinaciju, znajući važnost obrazovnog i zdravstvenog sektora na Kosovu“, reklo je Ministarstvo zdravlja ne pominjući nijednu drugu kategoriju društva koje se možda nerado vakciniše.