Kancelarija SZO: Vakcinacija na Kosovu ne može početi pre proleća

vakcina
Izvor: Reporteri

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je da je u ponedeljak potpisao zvaničnu aplikaciju za nabavku vakcine protiv kovida-19 preko Svetske alijanse za vakcinaciju, prenosi Reporteri.

Očekuje se da će Kosovo nabaviti na osnovu toga oko 360.000 besplatnih vakcina, dok ostatak namerava da kupi.

Prema navodima ministarstva, očekuje se da će se sa tom količinom vakcinisati grupe stanovništva koje su najviše izložene riziku od kovida-19, poput zdravstvenih radnika, starih i ljudi sa hroničnim bolestima.

Službenik za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Isme Humoli rekla je da ovaj proces ne može započeti pre prolećne sezone.

"Mi kao SZO se nadamo da će to biti sredina marta, eventualno početak aprila. Mala je količina vakcina koje se proizvode i veoma velika potražnja za njima širom sveta“, rekla je ona.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije kažu da se Kosovo suočava sa nedostatkom tehničkih i profesionalnih uslova za novu kovid vakcinu i podržavaju vlasti u pripremi terena za početak vakcinacije stanovništva.

"Mi ćemo obučiti osoblje o vakcinaciji, da prati neželjene efekte nakon vakcinacije, njihovu identifikaciju, registraciju vakcina i tako dalje“, rekla je Humoli.

Građani koje je anketirala VOA kažu da su spremni da prime vakcinu kada ih državne institucije preporuče.

U ponedeljak je Nacionalni institut za javno zdravlje potvrdio 519 novih slučajeva obolelih od koronavirusa i 14 žrtava u poslednja 24 sata.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije kažu da se očekuje da će naredna tri meseca biti teška.

"Ušli smo u opasne mesece kada je broj slučajeva izuzetno visok, ali takođe i broj umrlih, dolazi do blagog pada novih slučajeva, ali nažalost broj umrlih je veoma visok i ostaje visok bez obzira da li je postoji hronična bolest ili ne i bez obzira na starost“, rekla je Humoli.