Kancelarija za KiM obezbedila novo sanitetsko vozilo i stručnu pomoć ZC u Pasjanu

Dejan Pavićević uručuje ključeve sanitetskog vozila dir. ZC u Pasjanu
Izvor: Kosovo Online

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević uručio je danas Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu sanitetsko vozilo koje je obezbeđeno sredstvima Kancelarije za KiM.

Pavićević je rekao da je vozilo opremljeno najsavremenijom opremom, a poseduje i mobilni respirator za slučaj da neko od pacijenata sa koronavirusom iz tog područja zahteva hitno trasportovanje na dalje lečenje.

On je istakao da je to vozilo stiglu u pravo vreme, iako na svu sreću u tom kraju za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju u ovim teškim vremenima pandemije radi punom parom i otvorili smo liniju života prema stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Mislim da je snabdevanje svim onim što je potrebno narodu zadovojavajuće. Imamo sve, od medicinskog i sanitetskog materijala, preko hrane i to funkcioniše veoma dobro“, rekao je Pavićević.

On je dodao da je, osim pomoći u vidu sanitetskog vozila, zaposlenima u zdravstvenoj ustanovi u Pasjanu obezbeđena i stručna pomoć infektologa i epidemiologa sa Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Najvažnija je medicinska struka i danas su samnom ovde profesori sa Medicinskog fakulteta, bračni par Katanić i asistent Marija Milić koji će pomagati svim sredinama gde je to neophodno i na to se posebno zahvaljujemo Medicinskom fakultetu i katedri za preventivnu medicinu, posebno imajući u vidu da su epidemiolozi deficitarni“, istakao je Pavićević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je naglasio da situaciju na Kosovu čitava Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživljavaju kao prioritet.

„Imamo dobro saradnju sa svim institucijama. Razgovaramo i sa Prištinom i mislim da smo sada svi na istom zadatku, a to je borba protiv virusa. Nadamo se da će to sve biti brzo gotovo“, rekao je Pavićević i još jednom pozvao srpski narod na Kosovu da poštuju mere i da ostanu u svojim kućama.

Na donaciji čija vrednost iznosi blizu pet miliona dinara zahvalnost je uputio direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu doktor Zoran Perić.

On je rekao da je pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju stizala i ranije i izrazio nadu da će to biti i u budućnosti.

„Ono što je direktor pre samo par dana obećao, stiglo je u veoma kratkom roku. Dobili smo izuzetno vredno i savremeno opremljeno sanitetsko vozilo koje i u normalnim uslovima mnogo znači, a ne sada kada su ovako vanredne okolnosti. U njemu je mobilni respirator, defibrilator, set za porođaj, kardiološka stolica, EKG aparat i sigurno je jedno od najopremljenijih u ovoj kategoriji za sanitetski prevoz, tako da nam je od životnog značaja“, rekao je dr Perić.

On se zahvalio i na stručnoj pomoći profesora Medicinskog fakulteta, iako na tom području za sada nije zabeležen ni jedan slučaj obolelih od koronavirusa.

„Oni su imali priliku da vide kako smo se mi spremili u slučaju da neko oboli od koronavirusa. Obišli smo i našu izolacionu jedinicu gde vršimo uzorkovanje sumnjivih pacijenata i lečenje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Zahvaljujući našoj državi imamo kompletnu zaštitnu opremu, koju smo čak i stanovništvu delili. Tu je i stručni tim na čelu sa infektologom Draganom Milićem, internisti i ORL specijalisti tako da možemo da kažemo da smo kompletno spremni za slučaj da imamo obolele pacijente“, rekao je Perić i izrazio nadu da do kraja epidemije neće biti zaraženih u Kosovskom Pomoravlju.

Infektolog Dragan Milić je rekao da je do sada uzorkovano sedam pacijenata za koje su stigli negativni rezultati na koronavirus, a iz preventivnih razloga će biti obavljeno testiranje još 16 lica koja idu na dijalizu.

„ Za sada imamo spremno 50 kreveta, ali na svu sreću nemamo pacijanata koji su oboleli“, rekao je dr Milić.
Iako rade u vanrednim uslovima i smanjenim kapacitetom, nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi poručuju da se rad odvija i da je od proglašenja pandemije koronavirusa u Srbiji ovde rođeno sedam beba, a obavljaju se i pregledi kod urgentnih slučajeva.