Krasnići: Leto je bilo teško, ali moramo biti spremni za jesenju i zimsku sezonu

valjbon krasnići
Izvor: RTK

Vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetsko kliničkog centra Kosova i infektolog Valjbon Krasnići izjavio je da se ne mogu mešati PCR i serološki testovi koji se rade u privatnim laboratorijama, piše Gazeta Ekspres.

„Privatne laboratorije su nove, a većina testova je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, ne možemo mešati PCR i serološki test”, rekao je Krasnići i istakao da serološki testovi pokazuju mogućnost da je neko imao virus, da li je na početku ili na kraju zaraze.

„Nigde u svetu ovi testovi nisu korišćeni za dijagnozu, oni su dobri da pokažu da li osoba ima imunitet i da li ga je stekla”, rekao je Krasnići.

Dodao je da se ne sme zaboraviti klinički pregled pacijenta jer ponekad testovi nisu sto posto tačni.

On je ocenio da je zbog pandemije bilo teško leto, ali da bi zdravstvo na Kosovu trebalo da bude spremno i tokom jesenje i zimske sezone.

„To je virus sa mnogo nepoznanica, širi se i uzrokuje teške oblike bolesti. Veoma je teško predvideti šta će se desiti na jesen. Još uvek nije jasno i nema studija o tome koliko će trajati imunitet i da li može da se razboli onaj koji je preležao kovid-19 i koliko je širenje zaraze. Mutacije ili promene koje ovaj virus može izazvati takođe su nepoznanica. Praksa pokazuje da virus može postati agresivniji” naveo je Krasnići.

On je naglasio da se moramo pripremiti za jesen i zimu, povećanjem broja zdravstvenih radnika, bolesničkih kreveta i održavanjem vitalnih usluga, jer na preglede ne dolaze samo zaraženi kovidom već i drugi pacijenti.