Krasnići: Povećanje hospitalizovanih pacijenata za 66 odsto, do kraja marta bolnički kapaciteti puni

Valjbon Krasnići
Izvor: Reporteri

Uprkos popunjenosti bolničkih kapaciteta i povećanju broja novoinficiranih, građani Kosova smatraju oštre antikovid mere nepotrebnim, sem osnovnih, kao što su nošenje maski, obavezna fizička distanca i pranja ruku. Istovremeno iz Kliničko-bolničkog centra Kosova upozoravaju da će do kraja marta bolnički kapaciteti biti potpuno popunjeni, ukoliko se nastavi trend povećanja broja novoinficiranih pacijenata, prenosi Ljajmi.

Poslednjih dana beleži se drastičan skok broja hospitalizovanih kapaciteta, pa su bolnički kapaciteti na Kosovu popunjeni. Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosova Valjbon Krasnići naglasio da je broj hospitalizovanih samo u petak bio oko 800 pacijenata.

„Za manje od 3 nedelje imamo povećanje broja hospitalizovanih za 66 odsto. Dok smo prvog marta imali 528, danas u našim bolnicama imamo još 270 pacijenata. Ovo povećanje za nas u tako kratkom vremenskom periodu je izuzetno zabrinjavajuće. Ukoliko se takav trend povećanja broja hospitalizovanih nastavi, do kraja marta bolnički kapaciteti će biti potpuno popunjeni. Pozivamo vladu da ozbiljno razmisli o alternativama za povećanje kapaciteta ležajeva za kovid pacijente“, dodao je Krasnići.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani naglasio je da se u poslednje dve nedelje broj slučajeva povećao za 27,6 odsto,đ. U istom periodu zabeleženo je 110 smrtnih slučajeva od kovida-19.

Uprkos popunjenosti bolničkih kapaciteta i povećanju broja novoinficiranih, građani Kosova smatraju oštre antikovid mere nepotrebnim, sem osnovnih, kao što su nošenje maski, obavezna fizička distanca i pranja ruku, prenosi Ljajmi. Ipak građani ističu da je nepoštovanje mera glavni uzrok povećanja broja novoinficiranih pacijenata.

Abdulah Hajdari iz Prištine kao anesteziolog u UKCK smatra je neopštovanje mera direktno uticalo na povećanje broja slučajeva. 

„Nepridržavanje mera je osnovni uzrok. Oštre sankcije moraju da povećaju nivo svesti građana da poštuju mere, nošenje maske je pre svega. Mi smo siromašna zemlja, pokušali smo da izolujemo prošle godine i to bio jako loš osećaj, a i uticaj na ekomoniju. Ne tako davno prošli smo rat, tako da svaka izolacija ima loš efekat, jer smo siromašna zemlja“, rekao je Hajdari.

Agim Fuštica iz Prištine kaže da se građani ne pridržavaju pravila, ali da je kampanja političkih subjekata najviše uticala na povećanje broja zaraženih.

„Ne pridržavamo se pravila. Kampanja je takođe uticala i sada imamo alarmantnu situaciju. U svakom slučaju, moraju se preduzeti mere, odnosno mere koje imaju efekta, a ne pooštravanje bez ikakvog smisla, primene i opravdanja", smatra Fuštica.