Krasnići: Zdravstveni sistem Kosova može da odgovori na novu mutaciju koronavirusa

Haljilj Krasnići
Izvor: GazzetaExpress

Kosovski stručnjak u oblasti zdravstva u Nemačkoj Haljilj Krasnići u intervjuu za Gazeta Ekspres naglasio je da je nemoguće da nove mutacije kovid -19 zaobiđu Kosovo, ali da se dobrim upravljanjem epidemiološkom situacijom može prevazići.

Istakao je da zdravstveni radnici na Kosovu u koordinaciji sa vladom, Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama mogu da odgovore u slučaju nove mutacija virusa kovid -19, i da popilacija od 1,8 miliona može da prevaziđe pandemiju vrlo lako i sa manje žrtava, iako na Kosovu nema dovoljno specijalizovanog osoblja za virusologiju, epidemiologiju, farmakologiju, biologiju, higijenu itd.

Krasnići je rekao da je Kosovo kao svaka druga zemlja na svetu izloženo epidemiji, jer je stanovništvo Kosova prisutno i aktivno u celom svetu, te da je s toga veoma važno da se svi koji dolaze na Kosovo testiraju, kao i disciplina u sprovođenju antikovid mera, a da je najvažnije redovno testiranje starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba sa slabim imunitetom i da je prioritet distanca i nošenje maski.

Govorećo o simptomima Krasnići je rekao da su najčešći trenutni simptomi slični gripu: groznica, umor i kašalj, simptomi curenja iz nosa (sa curenjem iz nosa, kijanjem, suvim grlom i začepljenim nosom), bol u zglobovima i mišićima, upala očiju i sluzokože, plućni problemi (otežano disanje), gastrointestinalni problemi (dijareja, mučnina praćena glavoboljom), gubitak mirisa i ukusa.

U Nemačkoj 26 slučajeva zaraze novom mutacijom koronavirusa

Odgovarajući na pitanje kakva je epidemiološka situacija u Nemačkoj Krasnići je rekao da se po svaku cenu insistira na sprečavanju novih mutacija, od kojih je registrovano 26 zaraženih.

„Do sada imamo 13.000 mutacija korone, a 400 mutacija Sars-CoV-2 se ponovo pojavljuje u populaciji. Trenutno imamo mutaciju Velike Britanije B.1.1.7 i Južne Afrike 501.V2, koje su vrlo agresivne i imaju sposobnost zaraze oko 70 odsto, kazao je.

Istakao je da su zbog rizika od mutacija koronavirusa i broja inficiranih pokrenute sve zdravstvene ustanove na čelu sa Institutom Robert Koh, guvernerima svih republika i raznim udruženjima, kako bi se sprečila infekcije i smanjila smrtnost.

„S obzirom na disciplinu i kulturu u Nemačkoj, do sada se sve odvija po propisima o pandemiji, državnim zakonima i uputstvima nadležnih tela. Da bi kontrolisala i ograničila zarazu mutacijama koronavirusa, nemačka vlada je obavezala laboratorije da rade na otkrivanju opasnih visoko zaraznih mutacija koronavirusa.

Nemačka: Cilj uredbe Ministarstva zdravlja pregledati pet odsto uzoraka za buduće mutacije gena

To je predviđeno uredbom o sekvenciranju gena koju je podnelo Ministarstvo zdravlja. Cilj je pregledati najmanje pet odsto pozitivnih uzoraka za buduće mutacije gena“, rekao je Krasnići.