Kurti o novim merama protiv koronavirusa posle 4. maja

Kurti Prizren
Izvor: Klan Kosova

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti izjavio je danas da je prevencija protiv virusa kovid-19 od vitalnog značaja i da će o eventualnim novim merama biti reči posle 4. maja, uz ponovljen stav Samoopredeljenja, stranke koju vodi, da su za izlazak na parlamentarne izbore, nakon što prođe pandemija, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare upozio da se prevencija ne može ničim zameniti.

"Želim da naglasim da testiranje nije zamena za prevenciju, prevencija nema alternativu... To je nepoznati virus za koji nema vakcine. Ideja da se prevencija zameni testiranjem izaziva opuštanje i ništa ne pomaže, naprotiv", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima posle 4. maja biće preduzete nove mere ili će se aktuelne - u zavisnosti od procene situacije.

"Pre 4. maja sigurno je da će Ministarstvo zdravlja i NIJZ raditi procene mera i tada ćete imati politički oblik takvog empirijskog i naučnog mišljenja. Ne donosimo političke odluke, ni vlada ni Ministarstvo zdravlja, bez naučnih preporuka" naglasio je Kurti.

On je ponovio da on i njegova stranka i dalje imaju isti stav - izbori posle završetka pandemije. 

"Mi i dalje imamo svoje stanovište da nakon pokretanja nepoverenja i nakon prolaska pandemije zemlja mora izaći na nove parlamentarne izbore. Pristup kojim želite svrgnuti vladu, a da niste spremni za nove izbore poguban je za demokratiju. To je otuđujući i manipulativni pristup. Razumem da bi bilo dobro imati vladu sa punim mandatom umesto vlade na funkciji... nismo mi krivi što smo tehnička vlada. Svi bi trebali biti zajedno protiv kovid-19 i ne riskirati živote građana političkim ping-pongom i pri tome govorim o našim stavovima, ali ne u ime drugih koji očigledno imaju druge orijentacije", poručio je Kurti.