Od danas sanitarni inspektori kažnjavaju građane bez maski na javnim mestima

Ibrahim Tršnjaku
Izvor: RTK

Od danas građane koji ne nose maske i ne poštuju odluke o sprečavanju širenja kovida-19, Sanitarna inspekcija kažnjava na licu mesta u formi saobraćajnih kazni, piše Koha.

Sprovodiće se isti režim kao za kažnjavanje saobraćajnih prestupa, ukoliko se iznos po kazni uplati u roku od 15 dana, za polovinu iznosa će biti umanjen.

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Tršnjaku kaže da su kazne donešene na osnovu Zakona o prekršajima.

Za samo 5 dana sanitarni inspektori kaznili su 530 građana, jer nisu nosili maske na javnim mestima.

Teršnjaku je rekao da je 80 inspektora svakodnevno na terenu i da nadgledaju sprovođenje mera vlade za suzbijanje pandemije.

Uprkos brojnim pozivima Ministarstva zdravlja u okviru kampanje za sprovođenje mera za sprečavanje širenja kovida -19, poslednjih dana visoki državni zvaničnici nisu se odazvali.

Predsednik Hašim Tači je juče na dva događaja jedini viđen da ne nosi masku na javnim mestima. Prvo je bio bez maske na policijskoj ceremoniji, a zatim i tokom posete  građanima u Prizrenu.

Iz Predsedništva za KTV na pitanje zašto Tači ne nosi masku na javnim događajima nije odgovoreno.

Bez maske je i glavni državni tužilac  Aleksandar Ljumezi, dok se ministar zdravlja Armend Zemaj tokom posete pacijentima u UKCK nije držao preporučene fizičke distance.

Poslanici Skupštine Kosova takođe su viđeni bez maski tokom sednica.

Iz organizacij „Čohu“ Arton Demšaj kaže da takvo ponašanje visokih državnih zvaničnika prema merama koje je vlada uvela demotiviše građane od kojih se stalno traži sprovođenje istih mera.

Potpredsednik vlade Besnik Tahiri rekao je da svi oni, uključujući predsednika, treba da budu kažnjeni ako ne nose masku.

Posle kontinuiranog povećanja broja zaraženih, 13. jula ove godine, Vlada je odlučila da nošenje maski treba da bude obavezno na javnim mestima.