Ramadani: Pritisak javnosti tokom pandemije utiče na mentalno stanje zdravstvenih radnika

Naser Ramadani
Izvor: Kosovo Online

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini Naser Ramadani za KTV je rekao da su se zdravstveni radnici na Kosovu u dosadašnjem toku pandemije koronavirusa psihički iscrpeli zbog obima posla, ali i zbog izostanka podrške i razumevanja od strane građana, prenosi Koha.

Ramadani kaže da, uprkos činjenici da im je u početku aplaudirano, kasnije su na lekare i medicinsko osoblje stigle optužbe, što im je nanelo štetu mentalnom zdravlju.

"Prvo su nam aplaudirali sa balkona, a zatim kao da su se ljudi umorili i dozvolite mi da kažem da ne samo da nije bilo aplauza, već su počeli da nas gađaju strelama. Ovo je, pored njihovog svakodnevnog i preopterećenog posla, psihološki iscrpelo zdravstvene radnike, oštetivši mentalno zdravlje svakog građanina Kosova“, rekao je Ramadani.

Dodaje da virus posebno loše deluje na ljude pod stresom i one koji su preopterećeni.

Ramadani je rekao da je, kada se osvrnete unazad, na početku izbijanja pandemije na Kosovu, izvršen pritisak bez presedana na zdravstvene radnike sa svih strana.

Ramadani procenjuje da će optimalno vreme za otkrivanje vakcine protiv kovida-19 biti krajem ove ili početkom 2021. godine. Ovo se zasniva na informacijama iz najpoznatijih laboratorija i kompanija na svetu.

Ramadani je rekao da je strategija imunizacije već planirana.