Samo Velika Britanija i Turska priznaju kosovski elektronski sertifikat o vakcinaciji

Elektronski sertifikat vakcinacije.
Izvor: Reporteri

Kosovsko ministarstvo zdravlja počelo je od 22. septembra izdavanje elektronskog sertifikata vakcinacije protiv koronavirusa, ali ga za sada priznaju samo dve zemlje, prenosi Reporteri.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da su dobili zvanične potvrde kroz usmene ocene iz Ujedinjenog Kraljevstva i Turske koje priznaju digitalni sertifikat o vakcinaciji Kosova.

Ipak, kažu da ima i drugih zemalja u koje su vakcinisani građani na Kosovu ušli bez problema sa kosovskim sertifikatom o vakcinaciji, ali nisu naveli o kojim zemljama se konkretno radi.

Iz ovog ministarstva poručuju i da se radi na priznavanju kosovskog sertifikata u Zelenom sertifikatu za zemlje Evropske unije.

"MZ je podnelo zahtev Evropskoj komisiji za priznavanje zelenih sertifikata, a stručnjaci EK i Kosova rade na tehničkim detaljima za priznavanje zelenih sertifikata Kosova u zemljama EU“, navodi se u njihovom za Indeks onlajn.

Na Kosovu se proces vakcinacije odvija neometano i do sada je dato 1.587.467 doza vakcine, dok je drugom dozom vakcinisan 744.671 građanin.