Toljaj: Basri Sejdiu i Naser Ramadani odgovorni za situaciju sa koronavirusom

Iljir Toljaj
Izvor: Klan Kosova

Specijalista za infektivne bolesti Iljir Toljaj rekao je da je Basri Sejdiu trebao da bude otpušten ranije s mesta direktora Bolničke službe Kliničkog centra Kosova i podsetio da je Sejdiu tražio smenu direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Nasera Ramadanija.

Za Info magazin na TV Kljan Kosova Toljaj je rekao da obojicu smatra odgovornim za trenutnu situaciju sa kojom se Kosovo suočava sa upravljanjem pandemijom koronavirusa.

"Mislim da je poslednji događaj bio samo kap vode u bazenu punom svakakvih izgovora i podataka koji su podstakli smenu Sejdiua. Mislim da je smena trebala da se desi i ranije“, rekao je Toljaj.

Dodao je da sada mora uslediti smena direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Nasera Ramadanija, jer obojica snose direktnu odgovornost za situaciju sa pandemijom.

"Sve do smene prvi koji je danas smenjen, Basri Sejdiu, bio je odgovoran za organizaciju Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, odnosno bolničke službe. Od početka su donošene  nepotrebne odluke, prebacivanjem svih slučajeva na Kliniku za zarazne bolesti tako da regionalne bolnice nisu adekvatno pripremljene da se bave ovom situacijom“, rekao je Toljaj.

Kada je reč o  Nacionalnom instiutu za javno zdravlje, Toljaj je podsetio, kako je rekao, da se ne zaboravi da se prethodna vlada pozivala na njihove preporuke, za koje je institut rekao da su u potpunosti razmatrene u suočavanju sa pandemijom.

Toljaj je kritikovao način na koji se upravlja situacija sa pandemijom, još od pojave prvih slučajeva, jer kako je rekao mere nisu bile srazmerne širenju virusa.

"U početku smo imali izuzetno ekstremno ograničenje, a potom i vrlo brzo popuštanje. Već sam govorio da će stroge restriktivne mere pomoći da se taj broj smanji, ali kada se sve otvori, jer Kosovo nije izolovano u svetu, imaćem ponovo isti broj obolelih“, rekao je Toljaj.

Istakao je da je i tada preporučivao da mere budu u skladu sa situacijom.

„U početku smo imali vrlo mali broj, tako da su mere morale biti blaže kako bismo omogućili prilagođavanje stanovništva  situaciji u kojoj imamo pandemiju, da edukujemo stanovništvo uzimajući u obzir osnovne mere koje su i dalje - socijalna distanca, maske i pranje ruku“, rekao je Toljaj.

Naglasio je da će svaka ekstremna mera sigurno smanjiti broj slučajeva, ali da će samo odložiti pandemiju na neko vreme.