Toljaj: Kolektivni imunitet na Kosovu do 2022. godine

Reporteri
Izvor: Reporteri

Infektolog Iljir Toljaj smatra da će do 2022. godine biti vakcinisano oko 30 odsto građana Kosova i da će to doprineti stvaranju kolektivnog imuniteta, prenosi Reporteri.

Po njegovim rečima, nakon toga će Kosovo da se suoči samo sa lokalnim epidemijama, koje se mogu lako kontrolisati.

Toljaja ne brine previše izjava Bila Gejtsa da svet očekuje normalizacija tek krajem 2022. godine i smatra da Kosovo tada neće imati na stotine zaraženih dnevno, kao i da će se sistem lako izboriti sa lečenjem obolelih od korona virusa.

On smatra da 2022. godine intenzitet pandemije neće prouzrokovati ekomonske i zdravstvene probleme sa kojima se Kosovo sada suočava.

"Verujem da će 2022. godine intenzitet pandemije na Kosovo biti minimalan. Zapravo 2022. nećemo imati pravu pandemiju sa stotinama novih slučajava u samo jednom danu. Imaćemo sporadične slučajeve tu i tamo ili epidemiju u nekom od regiona Kosova, koja neće predstavljati ekonomski ili zdravstveni problem za našu zemlju. Posle aktuelnog trećeg talasa ne verujem da će se Kosovo više suočiti sa ovakvim zdravstvenim problemima, jer će vlasti na Kosovu uspeti da obezbede vakcine za imunizaciju oko 30 odsto stanovništva. Toliki procenat vakcinisanih ljudi, zajedno sa osobama koje su imale virus doprineće stvaranju kolektivnog imuniteta", smatra Toljaj.