Toljaj: Zatvaranje ima ozbiljne posledice po ekonomiju, obrazovanje i mentalno zdravlje

Iljir Toljaj
Izvor: Ekonomia Online

Specijalista za infektivne bolesti Iljir Toljaj u intervjuu za Ekonomiju Onlajn rekao je da je protiv potpunog zatvaranja, jer će, prema njegovim rečima, to imati ozbiljnih posledica po ekonomiju, obrazovanje i mentalno zdravlje građana.

Toljaj je ukazao da je situacija sa pandemijom pod kontrolom i da ne bi trebalo da bude panike.

"U principu sam protiv zatvaranja, jer restriktivne mere ne pokazuju veliku efikasnost. Pogotovo sada u drugom talasu imamo primere zemalja u regionu koje su imale sistem primene i nadzora mera kao što su Slovenija, Hrvatska i Makedonija koje su ponovo suočene sa velikim brojem slučajeva“, naveo je on.

Toljaj je istakao da je na Kosovu situacija relativno pod kontrolom i broj obolelih nije tako visok.

"Mislim da ne bi trebalo da bude. Restriktivne mere ne mogu u potpunosti iskoreniti pandemiju, ali njihova svrha je da se smanji broj zaraženih“, rekao je on.

Ukazao je na posledice po mentalno zdravlje, navodeći na fenomen koji je izazvao virus, a to je posttraumatski stres, koji će se dugo zadržati u populaciji.

"Posledice i problemi koji su sada stvoreni sigurno će se nastaviti. Prvo će to biti posttraumatski stres, jer je pandemija izazvala izuzetno veliki stres za stanovništvo. S druge strane, nije postojao lek koji je bio direktno protiv virusa. Stoga će mentalno zdravlje biti izuzetno teško“, smatra Toljaj.

Prema njegovim rečima, problem je i to što su mnogi pacijenti koji su morali da nastave sa lečenjem drugih bolesti, poput malignih bolesti, ostali bez medicinskog nadzora.