Tužilac Ljumezi počinje istragu o dolasku vakcina iz Srbije

Aleksander Ljumezi
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski državni tužilac Aleksander Ljumezi potvrdio je da će započeti istragu u slučaju dolaska antikovid vakcine iz Srbije na Kosovo, prenosi Ekonomija Onlajn.

Državni tužilac je to rekao dan nakon što je ministar pravde Seljim Seljimi javno pozvao tužilaštvo da istraži ulazak vakcina iz Srbije na Kosovo, rekavši da se to dogodilo na ilegalan način.

Ljumezi je rekao da će, ako tužilaštvo pruži dovoljno dokaza, krivična istraga početi odmah.

"Osnovno tužilaštvo u Mitrovici započinje sa prikupljanjem potrebnih informacija i podataka kako bi verifikovalo navode da li su vakcine ilegalno ušle iz Srbije. Ako pružimo dovoljno dokaza, onda ćemo odmah početi sa krivičnom istragom“, rekao je Ljumezi.

Srbija je započela vakcinaciju srpskih državljana na severu, dan nakon što je dobila prvi kontigent od 4.800 Fajzerovih vakcina.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija će vakcine dobijati svake nedelje, a nakon starih koji žive u staračkim domovima, vakcinacija će početi i za zdravstveno osoblje.

Ministar Seljimi je naveo da "Republika Kosovo ima sistem snabdevanja vakcinama preko Ministarstva zdravlja i NIPH".

"Svaka vakcina ili lek koji uđu van ovog sistema mogu biti nezakoniti i ugroziti nacionalnu bezbednost Kosova. Nemamo državljane prve ili druge kategorije. Svi smo mi stanovnici Kosova", rekao je Seljimi.

Kosovo još uvek nije obezbedilo vakcine, ali se prijavilo za program Kovaks, koji omogućava siromašnim i umereno razvijenim zemljama da dobiju ograničen broj vakcina

Mnogi na Kosovu smatraju da vakcinisanje Srba na Kosovu, od strane Srbije, predstavlja  kršenje međunarodnih konvencija.