Višaj: Treća vakcina obavezna, u zavisnosti od situacije razmatraće se i četvrta

Arben Višaj, v.d direktora Infektivne klinike
Izvor: Reporteri

Direktor Infektivne klinike Arben Višaj poručuje da su u borbi pritov koronavirusa neophodne stroge mere, kao da je neophodno vakcinisati se trećom pojačanom dozom antikovid vakcine, prenosi Ekonomija onlajn.

Višaj je dodao da se u zavisnosti od epidemiološke situacije može doneti odluka i za četvrtu dozu.

"Rigorozne mere preporučuje panel stručnjaka Ministarstva zdravlja. Te mere su neophodne kako bi se sprečile i kontrolisale infekcije i kovid uopšte. Ove mere imaju jedinu svrhu spasavanja života i očuvanja zdravlja naših ljudi. Moramo da odobrimo preporuke koje dolaze iz naših institucija. Treba uzeti treću dozu, a što se tiče četvrte doze, u zavisnosti od epidemiološke situacije, tu je panel koji se bavi vakcinacijom i donosi odluku. Stalno koordiniramo sa svim mogućim akterima i u okviru klinike koordiniramo našu aktivnost sa Ministarstvom zdravlja kako bi svi regioni bili spremni za suočavanje sa pandemijom", kaže Višaj.

Prema njegovim rečima, kod pacijenata koji su imali prateće bolesti se, kao što su hipertenzija i srčana oboljenja, čak i nakon što su preležali koronavirus manifestuju teške forme nedeljama i mesecima kasnije.

"Totalni oporavak je individualan. Zavisi od kliničkog stanja pacijenta. Imamo pacijente koji su se u periodu od dve nedelje tokom lečenja vratili u normalu. Ali, imamo pacijente koji su imali prateće bolesti kao što su hipertenzija, srčana oboljenja koji su i nakon što su preležali Kovid nedeljama i mesecima manifestovali tešku formu. Ovaj virus može trajati određeno vreme. U svakom slučaju, moramo se pripremiti i ostati u pružanju zdravstvenih usluga našim pacijentima", rekao je Višaj.

Prema njegovim rečima, kada je žena u poodmaklim mesecima trudnoće, njeno stanje može da se pogorša, pa se preporučuje hitna vakcinacija.

"Što se tiče plana vakcinacije, to je nacionalni centar i mi preporučujemo vakcinaciju žena i smatramo da je vakcinacija trudnica neophodna i važna jer kada imamo posla sa ženom koja je u poodmaklim mesecima trudnoće, ona ima otežano disanje i ako imamo lagani dodir pluća šansa za pogoršanje stanja je veoma velika. Zbog toga preporučujemo da se trudnice vakcinišu", zaključio je Višaj.