Gajzer: Ako Kurti ne uspe, ceo region će snositi posledice

Laris Gajzer
Izvor: Facebook

Gotovo apsolutna pobeda Aljbina Kurtija na izborima na Kosovu, prirodni je rezultat unutrašnje situacije u zemlji.

Samoopredeljenje je je pobedilo, jer je lokalno stanovništvo iscrpljeno dubokom korupcijom za koju istorijske stranke nikada nisu mogle ili želele da daju rešenje, nerazvijenošću ekonomije koja je u velikoj meri zavisila od strane pomoći i lošim upravljanjem pandemijom.

Većina glasača odlučila je da kazni puč kojim je kosovska politika 2020. godine uklonila Kurtija sa premijerskog mesta nakon nekoliko meseci vlade. U Kurtiju vide jedinu osobu sposobnu da se suprotstavi fenomenu korupcije.

U stvari, DSK koji je odgovoran za ovaj gest bio je strogo kažnjen na biralištima. Na primer, mnogo više od DPK koji je doživeo hapšenje šefa države Hašima Tačija zbog ratnih zločina. Ovo je demonstracija kako su nedeljni rezultati posebno povezani sa unutrašnjom dinamikom i gotovo ničim sa stranim pitanjima politike.

DSK je otpustio Kurtija uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i odobrenje Evrope, jer je predstavljao prepreku u projektu ponovnog mirenja sa Srbijom, ali pre svega problem u transatlantskoj saradnji. Potez zahvaljujući kojem je Donald Tramp u septembru uspeo da dovede Kosovo i Srbiju da zaključe Vašingtonski sporazum. Pasus od suštinske važnosti, takođe favorizovan hapšenjem Tačija, za normalizaciju odnosa - na osnovu reciprociteta - između Beograda i Prištine.

Činjenica da je Kurti malo pre izbora naglasio da je spreman da održi liniju reciprociteta sa Beogradom - suprotstavljajući se Osmanijevim antisrpskim izjavama - mogla bi biti signal da se od političara transformiše u državnika i razumeo je da upravljanje zahteva dobru dozu pragmatizma. Ali pre svega podrška glavnog međunarodnog partnera.

Postoje stotine slučajeva korupcije u državnom i pravosudnom sistemu koji čekaju da se odmah uzmu u obzir kako bi međunarodna ekonomska zajednica povratila poverenje na Kosovu. Čitav svet gleda kako će Kurti moći da reši slučajeve kao što je privatizacija giganta kao što je "Agrokosova".  

Kompanija sa beskonačnim potencijalom u vinskom sektoru koja je mafijaškim metodama uklonjena od stranog investitora, koristi za pranje opskurnih transakcija u korist političara. Više od trinaest godina pravosuđe i politika sprečavali su italijanskog investitora da upravlja kompanijom. Slučaj koji bi mogao imati eksplozivne posledice za kosovsku vladu kada stigne do međunarodne arbitraže.

Samo ako će Kurti moći da zadrži nade međunarodnog sveta u normalizaciju odnosa unutar Balkana, imaće vremena i mogućnosti da se koncentriše na borbu protiv korupcije reformišući državni aparat na osnovu efikasne vladavine zakona.

Ako ne uspe, ceo region će snositi posledice.

Piše: Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer

Miodrag iz Peći
19. Februar 2021.
Zašto, ceo region. Kosovo je van EU, van Mini Šengena skoro pa i CEFTA sporazuma. Protivi se Vašingtonskom Sporazumu jer navodno: "Šta će nam autoputevi i železnica... Dosta nam je da budemo tranzitna zemlja kada imamo unutar Kosova puno toga da ponudimo"...