Ispostavilo se da je Avdulah Hoti hrabriji od Aljbina Kurtija

Kosovo Online/Bota sot
Izvor: Kosovo Online/Bota sot

Bilo je potrebno šest meseci da nakon dugotrajnih pregovora o koaliciji sa strankom Ise Mustafe bude formirana vlada na čijem je čelu Avdulah Hoti, kao neposredni naslednik Albina Kurtija, koji je na toj funkciji proveo oko četiri meseca.

Tokom prvih dana svoje vladavine, Kurti je pucao po šavovima u pokušaju da iskoreni korupciju, ali Kurtijeva slabost je bila to što nije imao hrabrosti da deluje u međunarodnoj areni, a posebno je bio slab kada je odbio da ode u Sjedinjene Države.

Kosovska veza treba da bude Priština-Berlin-Vašington, a ne drugi pravci, kao ni onaj prema Moskvi.

U tom pogledu, najispravniji i najhrabriji bio je Avdulah Hoti, koji je kao državnik otišao u SAD i potpisao sporazume koje je pripremio Vašington, pokazujući još jednom da je američko-kosovsko prijateljstvo večno.

Kosovo i njegovi lideri ne bi trebalo da se plaše dogovora koje nude SAD, niti da odbijaju njihov savet. Pre ili kasnije, svi oni će se pokazati kao pozitivni za Kosovo.

Premijer Hoti se iz Vašingtona vratio sa važnim priznanjem, izraelskim, koji je deo dogovora postignutog u Ovalnom kabinetu u Beloj kući. Hrabrost koju Kurti nije imao, imao je Hoti, koga bi trebalo pozdraviti zbog njegove stabilnosti na međunarodnoj sceni.

Premijer Hoti stoji čvrsto i nepotkupljivo  u vezi sa trgovinom koja se vodi kada je reč o mestu predsednika. Nije umešan u pregovaranje, niti pokušava da preko njih izađe kao “pobednik“, iako mu preti njegov koalicioni partner AAK, koji želi predsednika ili će glasače izvesti na birališta.

Naravno, ako zemlja izađe na izbore, Avdulah Hoti bi bio dostojan kandidat jer je zadobio simpatije biračkog tela.
 

Piše: Driljon Rahmani, Bota Sot