Kopernikanski obrt: Da li je Viola fon Kramon stvarno ljuta na Kurtija?

Aljbin Kurti i Viola fon Kramon
Izvor: Ekonomia Online

Dočekasmo i to da evroparlamentarka Viola Fon Kramon "oštro" iskritikuje i javno upozori Aljbina Kurtija i Prištinu za ponašanje. I to ni manje ni više nego u pogledu blokiranja Zajednice srpskih opština, zbog "ishitrene" prijave za članstvo u Savetu Evrope i upornog odbijanja da vrate zemljište manastiru Dečani. 

Neko neupućen pomislio bi da, ipak, ima nade za planetu, ali, nameću se neka logična pitanja. Otkud ovaj kopernikanski obrt kod, poslovično antisrpski nastrojene, predstavnice nemačkih "Zelenih"? Zašto to sada radi, kada znamo da je njena zemlja najveći branilac kosovske nezavisnosti, a Fon Kramon lično najistaknutiji evro-lobista za albansku stvar? Šta se valja iza brega? 

Ništa dobro za Srbe, verovatno. Jer, ako se setimo da je cilj Nemačke i kolektivnog Zapada da se Srbija pošto-poto privoli na priznanje Kosova za državu, onda ovu stvar sa "ljutnjom" Fon Kramon na Prištinu i treba posmatrati kroz tu prizmu. Vučić se ne pomera sa svojih poznatih pozicija uprkos svim navaljivanjima spolja, a i onim iznutra, pa se očigledno traži način da se Srbiji ponudi neki šareni mamac. Dovoljno privlačan da na njega "zagrize“. 

Kako je otkrila Fon Kramon, od kosovske vlade se očekuje da "predloži" rešenje za ZSO i da vrati Dečanima ono što im i po slovu prištinskih zakona odavno pripada. Da se Srbima ponudi ono što je davnih dana dogovoreno i presuđeno, makar u nekoj revidiranoj formi, usklađenoj po Kurtijevim standardima. I da se to predstavi, valjda, kao veliki uspeh Brisela i istovremeno velikodušan ustupak Prištine. 

Elem, iako je ovaj manevar EU prilično providan, on, ipak, pokazuje neko pomeranje u stavu. Ali, kao i svaki račun bez krčmara, ima veliku falinku. Da, radi se o Aljbinu Kurtiju. 

Okreni-obrni zapadne veze sa kosovskim vlastima, koliko god zvuči nelogično, čudno rade u poslednje vreme. Kurti opijen silnim "uspesima" na Kosovu, posebno onim u "vladavini prava", "ekonomskom razvoju" i "borbi protiv korupcije i kriminala", ne haje na savete i pridike koji mu stižu. Tera po svom, deli redom besplatne lekcije o demokratiji i odbija svaku pomisao na ZSO i manastirsku zemlju. 

U Vašingtonu su već uveliko izgubili njegov telefonski broj u imeniku, a blaga neverica u lidera Samoopredeljenja, izgleda, krenula je da se širi i Berlinom. 

Aljbin Kurti je danas najbolji dokaz koliko je projekat kosovske državnosti duboko besmislen, pogrešan i opasan. On lično je najuspešniji promoter antidržavnosti Kosova i potpunog odsustva logike u očekivanju da je albanska elita, koju Kurti predvodi, u stanju da na Kosovu proizvode nešto drugo osim mržnje, haosa i bede.

Kao i svaki iracionalan čovek sa fikcijom o sopstvenom grandioznom značaju i veličini, tako i premijer Kurti ne odstupa sa zamišljenog pravca. Zašto bi? Baš mu dobro ide. A, to što se u SAD mršte, to im je sigurno zbog gorušice od Rusa.

I Kurti nastavlja. Sa Fon Kramon deli gađenje prema "Otvorenom Balkanu", ali kaže da ne zna ništa o njenoj tvrdnji da se sprema plan za ZSO. Dodaje lakonski da mu ne pada na pamet da se angažuje oko vraćanja dečanskog zemljišta, a onda, manirom najtvrdokornijeg lenjiniste, šalje policiju na srpske sveštenike kako bi ih sprečio da uđu u crkvu u Prištini. Verujući slepo u svoju genijalnost, albanski lider ne vidi ni jedan razlog da malo podigne glavu sa volana.

Kurti, nažalost, nema dobroćudnost jednog Foresta Gampa, ali u nekim detaljima neodoljivo podseća na čuvenog lika iz istoimenog holivudskog blokbastera. Sećate se momka u sjajnom izvođenju Toma Henksa, koji sa minimalnim intelektualnim sposobnostima, spletovima okolnosti, dolazi u priliku da podučava plesu Elvisa Prislija, upoznaje Kenedija i druge američke predsednike, dobija medalju za hrabrost u Vijetnamu i ostvaruje mnoge druge podvige.

Na isti način i Kurti dolazi u priliku da se slika sa nekim važnim ličnostima, učestvuje na zanimljivim događajima, a nedavno je i proputovao Amerikom, mada još je nejasno da li je bio u Beloj kući. Pouzdanih dokaza nema, ali verovaćemo mu na reč. Premijer ne bi trebalo da laže.

Da stvar bude bizarnija, za šefom smelo koračaju i drugi članovi kabineta. Navešćemo ovde samo jedan, ali vrlo ilustrativan primer. Ministar Hajrula Čeku održao je lekciju pre neki dan nemačkom ambasadoru, ubeđujući ga da nije u pravu kada govori o nacisti Džaferu Devi i njegovoj kući kao kulturnom blagu Kosova. Tragikomično, ali opasno. To sada, izgleda, vide i na Zapadu. 

I dok Kurti uzalud krčmi svoje premijerske dane, opozicija u Prištini se uveliko sprema za izbore. Aktuelni kosovski premijer im svakoga dana olakšava posao.

Piše: Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn