Bećirović: Crna Gora i BiH se nadmeću ko će pre ući u Otvoreni Balkan

Zijad Bećirović
Izvor: bedrudingusic.wordpress.com

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović ocenio je danas da Crnoj Gori kao najmanjoj zemlji regiona najviše odgovaraju efekti sinergije, ukidanja graničnih i svih drugih barijera predviđenih inicijativom Otvoreni Balkan, prenose Novosti.

"Mislim da se sada nadmeću i Crna Gora i BiH sa novom vlašću ko će postati nova članica Otvorenog Balkana. Ko pre postane imaće pre efekte", rekao je Bećirović na TV K1.

Podsetio je da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković posetio sve zemlje regiona i da se nazire želja BiH da postane nova članica Otvorenog Balkana jer inicijativa, kako kaže, ima ogromne benefite – uštede bi bile više od dve milijarde samo na graničnim prelazima.

Bećirović je ocenio da bi ulazak u Otvoreni Balkan mnogo značio i za sportiste, za formiranje fudbalske i košarkaške lige, a članstvo bi doprinelo i kulturnoj saradnji, kao i kulturi zajedništva i zajedničkom nastupu prema EU sa jednim glasom, što bi bilo nešto slično nastupu Višegradske grupe.

Glas jedne zemlje ne znači mnogo, ali ako bi se okupli svi u regionu, to bi značilo, rekao je, i dodao da ovako samo slušamo ohrabrenja i slične stvari koje ne vode ničemu.

Potrebni su nam konkretni potezi, rekao je i dodao da 18 miliona stanovnika Zapadnog Balkana ne predstavlja nikakvu pretnju za integraciju u 450 miliona stanovnika EU.

Bećirović je komentarisao i to što su uz porodicu predsednika Crne Gore Jakova Milatovića na inaugruaciji sedeli lideri regiona, čime je, kako je ocenio, upravo pokazana ta nova era u Podgorici jer je koncept Mila Đukanovića bio zasnovan na konfliktu.

Naglasio je da je sada Crna Gora dobila predsednika svih građana, i dodao da su sada odnosi prilično relaksirani.

Nema više straha u Crnoj Gori, Đukanović je zloupotrebljavao Bošnjake i Albance, kazao je Bećirović i ocenio da Crna Gora mora još više da bude uključena u regionalnu saradnju, a Otvoreni Balkan je upravo prilika i za ekonomski prosperitet Crne Gore.

"Mislim da Crna Gora ide pravim putem", kazao je Bećirović, i dodao da je jasno da Milatović nije isključio Otvoreni Balkan.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti sa ambasadorom Srbije, Bećirović kaže da je neprihvatljivo da su proterali Vladimira Božovića iz Crne Gore i da ga simbolički treba vratiti.

"Time bi se pokazala vrsta izvinjenja prema ambasadoru Božoviću", rekao je, i dodao da se ne može negirati činjenica da je za Crnu Goru Srbija najvažnija.