Brnabić: Besmislena izjava Kurtija da Otvoreni Balkan nije po pravilima EU

Ana Brnabić
Izvor: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je besmislena izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da inicijativa Otvoreni Balkan nije po pravilima Evropske unije.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a odgovarajući na pitanja novinara, kazala je da su uglavnom konkretni projekti u okviru Otvorenog Balkana isti kao što se sprovode u okviru Cefta ili Berlinskog procesa.

Kako je pojasnila, razlika je u dve stvari - prvo da je Otvoreni Balkan autohtona inicijativa koju su pokrenule zemlje regiona same, a druga je ta što u okviru Otvorenog Balkana ne mora da postoji konsenzus da bi se neke stvari implementirale.

"U ostalim inicijativama morate da imate konsenzus svih učesnica što usporava sprovođenje projekata. Mi u Cefti poslednje dve godine nismo imali nijedan sporazum jer je sve sporazume blokirala Priština. U okviru inicijative Otvoreni Balkan tako nešto nije moguće", kazala je Brnabić.

Kako je navela, čak i kada bude više članica i neko misli da projekat nije u njihovom interesu, mogu da ne učestvuju, ali ne da spreče sve ostale da to urade.

"Ako Kurti kaže da nije po pravilima EU, onda znači da ni Berlinski proces nije po pravilima EU. To je sasvim u skladu sa osnovnim principima EU, ali to dovoljno govori o Kurtijevoj političkoj ispravnosti i iskrenosti. Mislim da mu to nije dobar potez za veliki deo albanskog stanovništva i privrede", rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da brojevi govore o tome da inicijativa Otvoreni Balkan koristi svima, a ne samo Srbiji dodajući da u ovom trenutku Srbija najmanje raste u izvozu, ali raste brže nego što bi bez te inicijative.

Brnabić je kazala da je istina da se kao najveća kritika inicijativi Otvoreni Balkan upućuje to da Srbija ima najviše koristi i istakla da Srbija ima koristi, ali i da veliku korist imaju i Severna Makedonija i Albanija.

"U trgovinskoj razmeni Srbija ima značajan suficit, ono što je donela inicijativa Otvoreni Balkan to je da je naš uvoz iz Severne Makedonije mnogo brže porastao, čak 56 odsto. Ta inicijativa uspostavlja neki balans i u ovom trenutku možda više odgovara Severnoj Makedoniji, a ne Srbiji", kazala je premijerka.

Kada je reč o ukupnoj trgovinskoj razmeni, Brnabić kaže da brže raste nego što bi bez Otvorenog Balkana tako da ukupno kada se pogleda dobro je i Srbiji i drugim zemljama koje su uključene u tu inicijativu.

"Svima je u interesu i svima koristi Otvoreni Balkan i mislim i nadam se da će i kada vide i za sledeću godinu konkretne brojeve i pokazatelje i ostali u regionu doneti odluku da se priključe. Odluka da se ne priključe je politička, a pragmatična, ekonomski pametna odluka je da se priključe. To je i dobar simbol za mlađe generacije da pokažemo Balkan može da izgleda drugačije i bolje, da budućnost može da izgleda bolje od naše prošlosti", kazala je premijerka.

Kako navodi, ukupni BDP samo zaslugom Otvorenog Balkana bi mogao da poraste čitavih sedam odsto. Ocenila je da je to neverovatno kada je reč o kvalitetu života svih građana zemalja koje su u inicijativi.

Komentarišući zapadnobalkansku četvorku, Brnabić kaže da je tokom razgovora razumela da tu nema ničega.

"To nije ništa formalno, bio je jedan sastanak, nakon sastanka se neko slikao. Severna Makedonija je zemlja sa kojom nemamo otvorenih pitanja, Makedonci su naša braća", kazala je Brnabić.