Skoplje: "Otvoreni Balkan" otvara granice za radnike iz Severne Makedonije, Srbije i Albanije

Otvoreni Balkan
Izvor: Ljajmi.net

Vlada Republike Severne Makedonije pozdravila je usvajanje Zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana na jučerašnjoj sednici parlamenta.

"Ratifikacijom ovih sporazuma, vezanih za inicijativu 'Otvoreni Balkan', konačno postaje moguće da građani Severne Makedonije, Srbije i Albanije mogu da rade u bilo kojoj od tri zemlje bez dobijanja radnih dozvola, bez ikakvih barijera, bez prijave i čekanja, bez administrativnih troškova", kažu u Vladi.

Osim toga, dodaju, olakšanje će pružiti i ugovori o priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija.

"Ogromne prednosti ovih sporazuma su što se uklanjaju barijere za zapošljavanje, a građani će moći da rade u svim zemljama sa jedinstvenim matičnim brojem, bez ikakvih dodatnih procedura. Građani će moći da dobiju identifikacioni broj 'Otvorenog Balkana' na svom nacionalnom portalu e-Uprave ili na svom nacionalnom portalu elektronske identifikacije. Jedini identifikacioni broj je elektronska identifikacija koja omogućava pristup elektronskim uslugama u zemlji u kojoj je lice dobilo broj", pojašnjavaju u Vladi.

Dobijanjem potvrde matičnog broja "Otvoreni Balkan" ostvaruje se slobodan pristup tržištu rada, jer on postaje i osnov za dobijanje jedinstvenog matičnog broja za stranca, pa više ne postoje procedure za izdavanje boravišnih dozvola.

Kako navode u Vladi, ratifikacijom sporazuma jača se konkurentnost u regionu, jer će kompanije moći nesmetano da računaju na radnu snagu tri zemlje, što će uticati i na konkurentnost tržišta rada i rast od nadnica.

"Ovim izlazimo u susret i kompanijama i privrednim komorama iz tri države, koje su očekivale brzu implementaciju ove mere koja liberalizuje regionalno tržište rada", kažu u Vladi.

Reč je o ogromnoj pomoći i olakšicama za kompanije koje imaju svoja predstavništva u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji kako bi lakše otvarale nova radna mesta i lakše zapošljavale radnike, obezbedile im dobre plate i dobre uslove za rad.