Festival "Ohridsko leto" najveći promoter vizije "Otvorenog Balkana"

Nataša Popović
Izvor: kultura.gov.mk

Direktorka festivala "Ohridsko leto" Nataša Popović u protekla četiri dana je predstavila uspehe tog festivala na Samitu umetničkih festivala u Đironi u Španiji, u okviru kojeg je održana 70. Generalna skupština Evropske asocijacije festivala (EFA).

Popović, koja je pre dve godine dobila titulu počasnog delegata Evropske asocijacije festivala, rekla je da je članstvo u ovom elitnom udruženju dokaz da je festival "Ohridsko leto" na dobrom putu u međunarodnoj afirmaciji, a potvrda tome je i visoka ocena od Udruženje sa kojim se "Ohridsko leto" popelo na visoko peto mesto među 140 festivala, članova ovog festivala.

"Kultura, umetnost i tradicija opisuju kod svakog naroda i govore o njegovom postojanju kroz vekove, njegovoj posebnosti i specifičnosti. Upravo `Ohridsko leto` je kod kulture Balkana, najveći promoter saradnje nove vizije inicijative `Otvoreni Balkan` koja otvara novu kulturu. Festival `Ohridsko leto` je specifičan i poseban, prepoznatljiv i jedinstven na našim prostorima, kao jedan od najistaknutijih kulturnih događaja u Evropi i svetu, festival sa vekovnom otvorenošću kulturama, stvarajući duhovnu interakciju u razmena svetskih dobara", rekla je Popović.

Popović je istakla da više od pola veka festival "Ohridsko leto" je najveća kulturna muzičko-scenska manifestacija, prepoznatljiva ne samo kod nas već i u svetu.

Evropska asocijacija festivala obuhvata preko stotinu festivala iz 40 zemalja. Festival "Ohridsko leto" je važan partner Udruženja od 1994. godine. Na prošlogodišnjem festivalskom izdanju, visoki predstavnici Evropske asocijacije festivala, predvođeni predsednikom Janom Briersom, bili su deo ceremonije otvaranja festivala sa četiri vrhunska italijanska tenora: Alesandro Kozentino de Akriza, Federiko Sera, Đovani Marija Palmija i Ugo Tarkvini.