Hil: Otvoreni Balkan stvara dobrosusedstvo i olakšava kretanje preko granica

Kristofer Hil
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u SKoplju da inicijativa Otvoreni Balkan stvara osećaj dobrosusedstva i da ova inicijativa čini da granice ne dele, već da ujedinjuju i čine ih otvorenima, što je posebno važno na Zapadnom Balkanu. 

Hil je na današnjoj konferenciji  „Regionalni bezbednosni izazovi i događaji u zemljama Zapadnog Balkana“ u organizaciji Predsedničkog centra za političko obrazovanje, ukazao da je smisao Otvorenog Balkana stvaranje osećaja zajedništva i načina funkcionisanja sa susedima. 

“Otvoreni Balkan stvara dobrosusedstvo i olakšava tok kretanja preko granica. Poenta inicijative je stvaranje načina saradnje sa susedima", istakao je ambasador Hil, nakon čega je naveo dijalog Srbije i Kosova, kao i situaciju u Bosni i Hercegovini, kao najveće regionalne izazove u ovom trenutku.

Na pitanje da li postoji nada da se na Balkan unese američki optimizam, on je odgovorio da misli da taj optimizam postoji.

“Iskreno, ako odete u SAD, možda ćete se u tom delu suočiti i sa nekim drugim stvarima. Ali iskreno, bio sam ovde 1996. godine i nije bilo mnogo razloga da se osećam mnogo optimistično, a pogledajte šta se dešava u ovom period”, rekao je on i dodao da ljudi imaju svoja očekivanja, a kada se podigne nivo očekivanja, onda je nivo optimizma niži.

Hil smatra da je rukovodstvo Rusije, kako je rekao, „odvelo civilizaciju u šumu“.

“Takvo vođstvo u Rusiji odvelo je civilizaciju u šumu. Tragedija je to što su uradili Ukrajini, ogromna tragedija, ali i ogromna tragedija koju su sami sebi učinili. Moramo i kada kažem mi, govorim o SAD i saveznicima, moramo da budemo pobednici, moramo da budemo jasni da ne smete da napadate svog komšiju i da ubijate decu svojih komšija. Ovo je veoma emotivno, ali postoje stvari u vezi sa kojima moramo da budemo jasni i spremni da se nosimo sa njima dok ne pobedimo”, rekao je ambasador Hil.