Skejhil: NATO i SAD tokom bombardovanja Srbije i Crne Gore radili isto za šta sada kritikuju Rusiju

Džeremi Skejhil
Izvor: Printskrin

Jedan od najuglednijih američkih istraživačkih novinara Džeremi Skejhil poručio je danas da je NATO alijansa, predvođena SAD, u Jugoslaviji počinila slična ili identična dela za koja sada osuđuje Rusiju u Ukrajini.

Skejhil je podsetio da je tadašnji predsednik Klinton "zaobišao i UN i Kongres SAD prilikom donošenja odluke o bombardovanju i da je Džo Bajden bio među najglasnijim navijačima".

"Pod komandom američkog generala Veslija Klarka, NATO je namerno bombardovao Radio televiziju Srbije, ubivši 16 medijskih radnika, uključujući tehničare i šminkere. NATO snage koje predvode SAD koristile su međunarodno zabranjene kasetne bombe, čak i na prepunoj pijaci u gradu Nišu", napisao je Skejhil na Tviteru.

Američki novinar je i podsetio na napad na voz u Grdeličkoj klisuri 1999. kada je ubijeno najmanje 13 nedužnih ljudi, a mnogi se i danas vode kao nestali, kao i bombardovanje Ambasade Kine u Beogradu kada je ubijeno troje novinara.

"Snage NATO predvođene SAD bombardovale su civilni putnički voz, a zatim objavile namešteni video, ubrzan, da bi izgledalo kao da je greška napravljena u deliću sekunde. Ovo je bila potpuna izmišljotina", podsetio je ovaj ugledni novinar koji je izveštavao iz Jugoslavije 1999. godine.

Skejhil je istakao da "zločini koje su počinile SAD i njeni NATO saveznici ni na koji način ne opravdavaju rusku agresiju".  Ali, kako navodi, istorija i kontekst su važni.

"Ako SAD žele moralno uzvišenje, trebalo bi da prestanu sa svojim tekućim ratnim zločinima i podržavaju ratne zločine", napisao je Skejhil koji je poslednjih godina nekoliko puta dolazio u Beograd.

Pre dve godine se čak izvinio za zločin koji je počinjen tokom bombardovanja i poručio da nikada neće zaboraviti aplauz kolega iz zapadnih redakcija kada je, 1999. godine, stigla vest da je bombardovan RTS. Tom prilikom, Skejhil je poručio i da još sanja ljude ubijene na pijaci u Nišu.