Jovanović: Sistem registracije sezonaca u poljoprivredi, dobar primer za platformu u okviru „Otvorenog Balkana“

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović
Izvor: Kosovo Online

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u potpunosti podržava što skorije uvođenje jednistvenog tržišta rada između zemalja „Otvorenog Balkana“, a dobar primer mogao bi da bude sistem koji već funkcioniše u Srbiji u oblasti registracije sezonskih radnika u poljoprivredi, kaže za Kosovo onlajn izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Taj sistem koji je uspešno primenjen u Srbiji može itekako da pomogne celom regionu i svim ekonomijama koje se suočavaju i sa manjkom radnika, naročito u određenoj sezoni, u različitim sektorima, rekla je Jovanović, koja učestvuje na skupu „Strateški ekonomski dijalog“ u organizaciji SEEBDN u hrvatskoj Savudriji.

„Ovakav sistem bi mnogo doprineo ostvarenju radnih prava sezonskih radnika, pomogao bi privatnom sektoru, poslodavcima da mogu da ispune obaveze na jednostavan način i, naravno, državama da imaju prihod od angažovanja tih radnika, a da istovremeno imaju podatke, ažurirane u realnom vremenu, koji mogu da im pomognu da unaprede politike rada i odgovore na potrebe tržišta rada i poslodavaca“, uverena je Jovanović.

Nužno je, napominje, da učimo jedni od drugih, jer su regulatorni sistemi zemalja regiona slični, a jezička barijera gotovo da ne postoji.

"To je taj autoput kojim treba da idemo, da štedimo vreme i resurse u implementaciji reformi koje su neki od komšija već sproveli, a koje mogu da pomognu da se brzo pomerimo ka Evropskoj uniji", rekla je Jovanović.

Ukazuje i da je rat u Ukrajini poremetio lance snabdevanja, izvore energenata, cene, a uticao je i na migracije širom EU, a posebno u regionu, zbog čega je važno da se prate trendovi, kako bi država spremno, brže i fleksibilnije reagovala adekvatnim merama, podsticajnim politikama i dala odgovor na potrebe, pre svega, privatnog sektora.

„I mi promovišemo i podržavamo inicijativu ’Otvoreni Balkan’, uključivanje svih ekonomija na takvoj platformi, i predlažemo da uz političku motivaciju, razvijamo i onu ’organski autentičnu’, koja će ponuditi korisne programe, kako bi građani i privreda zaista brzo, jednostavno i efikasno rešili postupke pred državnom, bez gubljenja vremena pred administracijom. Takvi programi bi bili direktna stimulacija za političke donosioce odluka“, navela je Jovanović.

Dodala je da je NALED ponosan na rešenja koja je u saradnji sa državom primenio i inspirisao donosioce odluka da te primere slede.

Podseća da je 2016. godine NALED pomogao Ministarstvu građevinarsta, saobraćaja i infrastruktre da počne da funkcioniše sistem za izdavanje elektronskih dozvola, koji je otvorio vrata za slične sisteme u drugim oblastima, inspekcije, katastra, poljoprivrede...

„Verujem da takvim primerima, kada ih razmenjujemo sa drugima, doprinosimo ne samo bilateralnoj saradnji, već i boljitku celog društva i približavanju Evropskoj uniji“, rekla je Jovanović.